Bij Bali denk je al snel aan op het strand liggen, surfen en relaxen. Dat kan er allemaal, maar Bali heeft veel meer te bieden. Als enige Hindoe-eiland in moslimland Indonesië, heeft het een unieke cultuur, een eigen keuken en talloze sfeervolle tempels. Ga op pad, ontdek de mooiste plekken en leer het echte Bali kennen!

Met pelgrims naar de watertempel

Al meer dan duizend jaar komen Balinezen baden in het heilige water van Tirta Empul. Deze tempel heeft een eigen bron, die gemaakt zou zijn door de god Indra. Balinezen bezoeken de tempel om zich spiritueel te reinigen en het wasritueel is nog vrijwel hetzelfde als duizend jaar geleden. Tirta Empul kun je het beste 's ochtends of aan het eind van de middag bezoeken, dan is het er nog rustig.

Jl. Tirta, Tampaksiring, Kec. Gianyar, Bali 80552

Foto: Karlijn Meulman

Woon een festival bij

Bali mag dan een toeristisch eiland zijn, de traditionele Balinese cultuur is nog springlevend. Overal op straat zie je offermandjes liggen en je komt regelmatig terecht in een optocht, ceremonie of festival, waarbij kleurrijk geklede Balinezen enorme manden met offers op hun hoofd dragen. Bezoek je een belangrijke tempel, dan is de kans groot dat daar net een festival aan de gang is dat je bij kunt wonen.

Foto: Karlijn Meulman

Traditionele dansen in Ubud

Ubud is het culturele hart van Bali. Hoewel je hier ook prima terecht kunt als je wilt relaxen, is het vooral dé plek om meer te leren over de Balinese cultuur. In het Koninklijk Paleis in het centrum kun je 's avonds traditionele Balinese dansen bewonderen, met prachtig geklede dansers die op elegante wijze oude verhalen uitbeelden. Het paleis is de perfecte locatie om deze dansen te bekijken.

Foto: Mayer 8, CC BY 2.0

Leren koken als een Balinees

De Balinese keuken is geweldig. Sambal udang (pittige garnalen), saté lilit (gekruid gehakt), nasi campur (rijstschotel met diverse gerechten)... alles is even lekker. Als je thuis ook zo'n heerlijke maaltijd op tafel wilt zetten, is het aan te raden om een Balinese kookcursus te volgen. Je doet boodschappen op de markt en gaat daarna aan de slag met het maken van traditionele culinaire hoogstandjes. Vooral in Ubud vind je volop kookworkshops.

Foto: Karlijn Meulman

Tempel in een kratermeer: Ulun Danu Bratan

Tussen de groene bergen, aan de rand van een kratermeer, ligt Ulun Danu Bratan. Deze bijzondere tempel is gewijd aan Dewi Danu, de godin van het water. Met een beetje geluk wordt er net een traditionele ceremonie gehouden als je er bent: de Balinezen houden Dewi Danu graag tevreden, omdat zij zorgt dat de boeren in Bali over voldoende water beschikken.

Jl. Raya Candi Kuning, Desa Candikuning, Kec. Baturiti, Tabanan, Bali 80345

Foto: Karlijn Meulman