Binnen de Griekse mythologie geldt Rhodos als het zonne-eiland van Griekenland en daarmee is het een uitstekende bestemming om ook buiten het hoogseizoen te bezoeken. Rhodos is gezegend met gemiddeld 300 dagen zon per jaar en ligt bezaaid met fraai erfgoed van zowel de oude Grieken als modernere beschavingen. Mijn tip: laat de vele culturele hoogtepunten de rode draad van je verblijf bepalen en geniet optimaal van het goede Griekse leven.

Rhodos-stad, een waar openluchtmuseum

In het centrum van Rhodos-stad hoef je maar een zijstraatje in te duiken en je begrijpt meteen waarom deze plek werd benoemd tot Werelderfgoed. Hier vang je een glimp op van het échte Griekenland. In dit doolhof van steegjes wordt het straatbeeld gedomineerd door zandstenen huisjes, straatkatten en smalle ouzeria's waar je schouder aan schouder met de lokale bewoners geniet van een glaasje ouzo en mezzes van lokale bodem.

Foto: Pixabay

Akropolis van Lindos

Het beeld van de spierwitte huisjes tegen de Akropolis van Lindos behoort tot de meest iconische panorama's van Rhodos. Hier in Lindos weerklinkt het hoefgetik van ezeltjes in de geplaveide straten en kun je overnachten in charmante boetiekhotels of pensions met uitzicht op de azuurblauwe zee. Maak een wandeling naar boven en vergaap je aan het spectaculaire uitzicht en de ruïnes van onder andere de tempel van Athena Lindia.

Foto: Pixabay

De archeologische opgravingen van Kamiros

Al heel lang staat Rhodos bekend om haar smaakvolle vijgen, olijfolie en wijnen. De antieke stad Kamiros vormde rond 700 voor Christus het centrum van de landbouw en was honderden jaren een van de belangrijkste steden van Rhodos. Twee aardbevingen markeerden het einde van Kamiros, dat pas in de 19de eeuw werd herontdekt. Tegenwoordig kun je er dwalen door oude straten, langs de ruïnes van tempels, markten en huizen.

Foto: Pixabay

Lokale wijncultuur in Embona

Verdiep je in de eeuwenoude wijncultuur van Rhodos tijdens een bezoek aan wijnhoofdstad Embona. Op de flanken van de hoogste berg van Rhodos vind je dit charmante dorpje, dat geliefd is om haar vele uitstekende wijnhuizen. Hier proef je lokale wijnen bij kleine producenten uit de regio of breng je een bezoek aan de wijnkelders van het wereldberoemde wijnhuis Emery.

Foto: Pixabay

Wandelen door het Filerimos-klooster

Aan Griekse kloosters geen gebrek op Rhodos. De mooiste is het Filerimos-klooster, gelegen op slechts 10 kilometer van Rhodos-stad. Het klooster werd in de 15de eeuw gebouwd door de Johannieter-ridders en is fraai gesitueerd tussen de naaldbomen. Het kerkgebouw is verrassend goed bewaard gebleven en voorzien van gedetailleerde mozaïeken. Op hetzelfde terrein vind je ook een reusachtig betonnen kruis vanwaar je geweldig uitzicht hebt over de omgeving.

Foto: Shadowgate, CC BY 2.0