De Kroatische havenstad Dubrovnik biedt een combinatie van zon, zee en cultuur. Door de ideale ligging van de stad is het heel gemakkelijk om daarnaast de mooiste plekjes in de omgeving en buurlanden te bezoeken.

Even helemaal weg in Lokrum, Kroatië

Als de drukte in Dubrovnik een beetje teveel wordt dan biedt een ontsnapping naar het eiland Lokrum dé uitkomst. De boot die heen en terug vaart, brengt je binnen 15 minuten naar een oase van rust. Maak een wandeling door de botanische tuin in het midden van het eiland, neem een frisse duik of bezoek de ruïnes van het klooster in de buurt. Voor je het weet moet je weer de laatste boot terug pakken.

Foto: Jennifer Boyer, CC BY 2.0

Turkse koffie met uitzicht in Mostar, Bosnië

Mostar is een prachtige stad, die je zeker moet gaan zien. De stad staat vooral bekend om zijn Stari Most (Oude Burg). Een andere echte must is, het drinken van een traditionele Turkse koffie bij een van de vele koffietentjes. Bij de meeste krijg je er ook nog gratis uitzicht op de stad bij.

Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

Middeleeuwse architectuur in Kotor, Macedonië

In deze Macedonische stad kom je ogen tekort. Kotor is een prachtig bewaard gebleven havenstad met tal van bezienswaardigheden. Een dagje is ideaal om op ontdekking te gaan in het historische centrum van de stad. Kotor heeft talloze smalle straatjes, prachtige kerken en middeleeuwse architectuur. Zorg dat je je mooiste outfit aan hebt, want je zult jezelf gegarandeerd terugzien op talloze prachtige foto's van deze dag.

Foto: Arno Hoyer, CC BY 2.0

Split, Kroatië

Deze havenstad is de hippere broer van Dubrovnik. Je kunt zelf rondslenteren, maar de gratis stadswandeling die de VVV organiseert, is een grotere aanrader. Je komt meer te weten over de stad en de gids neemt je mee naar hotspots waar locals ook graag komen.

Foto: Dennis Jarvis, _CC BY-SA 2.__0_

Wijnproeven in Dalmatië, Kroatië

Bij Kroatië denk je misschien niet meteen aan wijn. De Kroatische regio Dalmatië staat echter bekend om zijn frisse rode wijn, gemaakt van de plavac-druif. Je kunt een uitstapje boeken om de wijnkelders en de wijngaarden te bezoeken en om te leren hoe de wijn wordt gemaakt. Natuurlijk kan je ook een heerlijk glaasje proeven. Bij veel van deze proeverijen kun je ook olijfolie en andere plaatselijke producten proeven en kopen. Je hoeft je na deze dag in elk geval geen zorgen meer te maken om je souvenirs!

Foto: Jeremy Couture, CC BY 2.0