Zagreb is niet alleen een leuke bestemming voor een stedentrip, je kan in de omgeving ook allerlei uitstapjes maken. Van een bezoekje aan een badplaats en nationaal park, tot uitstapjes naar kastelen en grotten.

Nationaal Park Plitvicemeren, Kroatië

Als je in Kroatië bent, is een bezoek aan het Nationaal Park Plitvice een must: adembenemend mooie natuur met prachtige watervallen en smaragdgroene meren. Zorg dat de batterij van de camera vol is want Plitvice gaat je veel Instagramwaardige foto's opleveren.

Foto: Nigel Swales, CC BY-SA 2.0

Ljubljana, Slovenië

Een treinritje naar Ljubljana in buurland Slovenië is vanuit Zagreb prima te doen. Om de stad te ontdekken is een bezoek aan Kasteel Ljubljana de plek om te beginnen. Vervolgens neem je de kabelbaan naar het centrum waar je nog geniet van het traditionele deeggerecht struklji en misschien een Potica cake haalt om in de trein van te genieten.

Kasteel Ljubljana & kabelbaan: Grajska planota 1, 1000 Ljubljana

_Foto: Gilad Rom, CC BY 2.0 _

Tijdreizen door het Trakošćan Kasteel, Kroatië

Een bezoekje aan Trakošćan is de moeite waard als je een paar dagen in Zagreb doorbrengt. Dit kasteel, gelegen in het noorden van Kroatië, dateert uit de 13e eeuw. De buitenkant van het kasteel is prachtig en ook de binnenkant van het kasteel is een aanrader! De vertrekken van het kasteel zijn mooi ingericht. Ze voeren je mee door de verschillende bouwstijlen, van Romaans tot gotisch en barok. Toch maakt de omgeving de meeste indruk: het bos rond het kasteel en het meer zijn een plaatje om naar te kijken.

Trakošćan Kasteel: Trakošćan 1, 42253 Bednja

Foto: Ramón, CC BY-SA 2.0

Zon, zee, strand in Rijeka, Kroatië

Behoefte aan een beetje zon en zee tijdens je stedentrip in Zagreb? Geen probleem! Doe zoals de locals en neem de bus, bijvoorbeeld naar Rijeka, voor een dagje zon, zee, strand en verser dan verse vis voor je lunch of avondeten. Als het rond de middag te warm wordt dan kun je toevlucht zoeken in het geek paradise: PEEK&POKE Computer museum en Club. Eigenlijk is het museum alleen al een reden om naar Rijeka te gaan.

PEEK&POKE Computer museum en Club: Ul. Ivana Grohovca 2, 51000 Rijeka

Foto: Yacht Rent, CC BY 2.0

Grotten van Postojna, Slovenie

De Grotten van Postojna zijn een aanrader als je in Zagreb verblijft. Ondanks de lange rit ernaartoe, is het zeker de moeite waard. Ik heb eerder twee grotten bezocht, maar het treinritje door deze ondergrondse wereld overtrof beiden. Ik bleef maar mijn ogen uitkijken.

Foto: Donald Judge, CC BY 2.0