De Hanzesteden zijn de steden die in de 14e en 15e eeuw een economische samenwerking met elkaar aangingen. Zout, vis, bier, chocola en wijn werden verhandeld via zee en de rivier de IJssel. De economie bloeide en dat is nog steeds te zien. De Hanzesteden zijn herkenbaar aan de prachtige koopmanshuizen, handelskantoren en indrukwekkende stadspoorten. Hanzesteden Zwolle, Deventer, Zutphen, Kampen, Hattem, Hasselt en Doesburg staan bekend om hun lekkernijen. Ga jij de Hanzesteden bezoeken? Sla dan hier je lekkers in!

Het Hanze Huis in Zwolle

In het Hanze Huis Zwolle vind je de producten die in de Hanzesteden verhandeld werden. Niet alleen die uit Nederland, maar ook andere landen, zoals Duitsland. Criteria is dat leveranciers al minstens 100 jaar produceren. Zo vind je hier overheerlijke Lübecker marsepein, Canisius appelstroop, Guiot siropen en Kusmi thee.

Sassenstraat 74, Zwolle

Bonbonatelier A3 in Hattem

Bij A3 in Hattem worden bonbons met de hand gemaakt. De chocolatiers zijn druk bezig aan de linkerzijde van de winkel, de chocoladegeur ruik je al van verre. In het kleine winkeltje liggen de bonbons mooi uitgestald. Nu nog kiezen. Worden het truffels, pistache bonbons of suikervrije flikken? Alles smaakt hier goed! Hattem en chocola gaan sowieso goed samen. Elke twee jaar wordt in oktober een chocoladefestival in de binnenstad georganiseerd.

Kruisstraat 22, Hattem

Foto: Davide Vizzini, CC BY 2.0

Café de Heks in Deventer

Begin 1300 een herberg, nu de populairste kroeg van Deventer. Café de Heks dankt haar naam aan de legende dat er ooit een heks tegen de muur van dit gebouw is gevlogen. Misschien wilde deze heks ontsnappen aan de Heksenwaag, het gebouw een paar meter verderop? Café de Heks is bekend om haar bieren: ruim tachtig op fles en negentien op tap. Tip: probeer hier een Davo biertje, een bijzonder lekker bier uit Deventer.

Brink 63, Deventer

Foto: Chantal Visser

Lunchroom La Fleur in Doesburg

Voor lekkere mosterdsoep ga je natuurlijk naar mosterdstad Doesburg. Maar waar moet je vervolgens zijn voor de allerlekkerste mosterdsoep? Het antwoord is: bij lunchroom La Fleur. Deze lunchgelegenheid won al diverse prijzen met hun mosterdsoep. Het interieur van La Fleur is lekker ouderwets. Zo is er een theepottenverzameling en hangen er schilderijen uit grootmoeders tijd.

Kerkstraat 16, Doesburg

Foto: Chantal Visser

De Eenhoorn in Kampen

Bij de Eenhoorn in Kampen vind je alles voor bij de koffie en thee. Van heerlijke verse thee en koffiebonen tot de lekkerste nougat. Ook verkopen ze hier sigaren van De Olifant, de sigarenfabriek uit Kampen.

Oudestraat 101, Kampen

Foto: Alejandro Erickson, CC BY 2.0