Ze zeggen wel eens: Napels zien en dan sterven, al is je leven wat mij betreft pas echt compleet als je er ook minstens één pizza hebt geproefd. In Napels staat de wieg van de pizza zoals ik hem het liefst zie: met een dikke, licht taaie bodem en rijkelijk belegd met tomatensaus en mozzarella. 5 plekken waar je de beste pizza van Napels eet.

Net als in de film: Pizzeria Da Michele

Wie de film 'Eat Pray Love' heeft gezien, zal zich ongetwijfeld nog het moment herinneren waarop Julia Roberts een gelukzalige hap neemt van een enorme pizza. Deze heerlijke scène werd opgenomen in pizzeria Da Michele, waar je keus hebt uit twee tongstrelend lekkere varianten: pizza margherita of pizza marinara. Trek een nummertje en sluit achteraan in de rij om deze waanzinnig lekkere pizza's te proeven. Het is het waard.

1 Via Cesare Sersale

Foto: Stéphanie Versteeg

Pizza uit het vuistje bij Di Matteo

Dat pizza's het ook prima doen als street food bewijst pizzabakker Di Matteo, te vinden in het historische centrum van Napels. Voor slechts 1 euro bestel je hier een klassieke pizza margherita met stevige korst en pittige tomatensaus, die je 'gewoon' uit het vuistje eet. Dus geen gehannes met onhandig grote dozen: een pizza is net zo lekker als je hem dubbelvouwt.

94 Via Tribunali

Foto: Stéphanie Versteeg

Gul belegde pizza's van Il Pizzaiolo del Presidente

De pizza's van Il Pizzaiolo del Presidente zijn het schoolvoorbeeld van de Napolitaanse pizza: ze hebben een perfecte dikke korst met zwartgeblakerde luchtbellen, worden besmeerd met een laagje van zoete tomatensaus en zijn gul belegd met roomblanke mozzarella. Pizza's die uitblinken in simpliciteit en worden afgebakken in een reusachtige houtoven. Een populaire plek onder de locals en het is er altijd gezellig druk.

120-121 Via Tribunali

Foto: Stéphanie Versteeg

In de rij bij Sorbillo

Vertrouw op je neus en volg de geur van versgebakken brood. Grote kans dat je uitkomt bij de pizzeria van Gino Sorbillo, waar fans van over de hele wereld zonder morren achter in de rij aansluiten. Pizza's van Sorbillo worden met liefde bereid, belegd met de beste producten van lokale bodem en vliegensvlug op hoge temperatuur afgebakken in de houtoven. Buon appetito!

32 Via dei Tribunali

Foto: Stéphanie Versteeg

De oudste pizzeria ter wereld: Antica Pizzeria Port'Alba

Antica Pizzeria Port'Alba is de oudste pizzeria ter wereld en al generaties lang het adresje in Napels voor een echt lekkere pizza. Begonnen in 1738 met de verkoop van street food en door de jaren heen uitgegroeid tot een waar instituut. Sinds 1830 is het officieel een pizzeria, al staan er tegenwoordig ook pasta's en andere Italiaanse specialiteiten op het menu.

18 Via Port'Alba

Foto: Stéphanie Versteeg