De Moezel is de oudste wijnstreek van Duitsland, tussen Trier en Koblenz. De steile hellingen van de heuvels langs de rivieren de Moezel, Saar en Ruwer zijn gevuld met wijngaarden. Hier komen sommige van de beste witte wijnen ter wereld vandaan: de Riesling, Müller-Thurgau en Weissburgunder die je kan proeven in idyllische wijndorpen en authentieke wijnlokalen.

De Moezelwijn van de Zeller Schwarze Katz

De bekendste wijn die rondom Zell geproduceerd wordt is de fruitige Zeller Schwarze Katz-wijn. De mythe wil dat toen in 1863 wijnhandelaren uit drie wijnvaten moesten kiezen, een zwarte kat blazend op één van drie wijnvaten sprong. Natuurlijk kozen de kooplieden voor het wijnvat van de blazende kat. Het wijngebied van de Schwarze Katz is zo steil dat er geen machines gebruikt kunnen worden voor het plukken van de druiven.

Foto: Roger W, CC BY-SA 2.0

Mittelmosel: romantisch rivierlandschap vol wijndorpen

Het gebied van de Middel-Moezel of Mittelmosel staat onder wijnkenners bekend om het grote aantal goede wijngaarden en -producenten. In het romantische rivierlandschap liggen tientallen wijndorpen en -stadjes, burchten en wijngaarden met een hellingspercentage van soms meer dan 50 graden. De Rieslingdruif gedijt er in ieder geval goed op de kunstig aangelegde wijnterrassen.

Foto: Polybert49, CC BY-SA 2.0

Bremmer Calmont, de steilste wijngaard van Europa

In de Middel-Moezel is de wijnbouw meestal alleen maar op terrassen mogelijk. Hier bevindt zich dan ook de steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont. Deze helling heeft een hellingspercentage van maar liefst 65%. De steile hellingen vangen de kracht van de zon op en de wortels moeten diepwortelen, waardoor ze de minerale rijkdommen in de bodem bereiken. Ideaal voor de elegante smaak waar de Moezelwijnen om bekend staan.

Foto: onnola, CC BY-SA 2.0

Riesling op zijn best: Brauneberger Juffer

De Romeinen wisten het al: op een van de warmste plekken in Duitsland groeien de druiven rijkelijk. Over de leisteenbodem liggen de Riesling-wijngaarden Juffer en Juffer-Sonnenuhr. De wijn van Brauneberger Juffer dankt de naam (letterlijk vertaald 'maagd') misschien wel aan het nabije Franciscanessenklooster. Wijnliefhebbers die niet vies zijn van een wandeling kunnen hier het wijnbouwpad langs meer dan 160 druivensoorten lopen.

Foto: Anna & Michal, CC BY-SA 2.0

De oudste wijnstad van Duitsland, Trier

De steile wijngaarden in het Moezeldal even buiten Trier zorgen in zonnige jaren voor frisse en delicate wijnen. Trier mag zich dan ook beroepen op de titel 'bakermat van de Moezelwijn', met enkele van de beste wijngaarden van heel Duitsland. De Romeinen ontdekten hier de kunst van het wijn maken en in de stad kun je de oudste wijnkelder van Duitsland bezoeken. Maar vergeet vooral niet om de klassieke Rieslings uit deze regio te proeven.

_Foto: A_Peach, CC BY 2.0_