Belgen zijn koffiefans en dat merk je in Antwerpen maar al te goed. Het is misschien wel dé koffiestad van het land, met tal van gezellige koffiebars en lunchplekken met een uitgebreide koffiekaart. Elk van hen heeft een eigen karakter en specialiteit, maar allemaal hebben ze een ding gemeen: het zijn onafhankelijke zaken die met succes opboksen tegen de grote Amerikaanse koffiezaken. Wanneer je er de koffie gaat proeven, weet je ook meteen hoe dat komt.

Cafématic

Cafématic is een gezellige koffie- en snackbar gelegen op enkele minuten wandelen van de drukke Meir, de grootste winkelstraat van Antwerpen. Van die drukte merk je in Cafématic echter niets. Je kan er altijd terecht voor een babbel en een broodje of andere lichte maaltijd, maar Cafématic staat toch vooral bekend om haar uitgebreid aanbod aan warme dranken. Zo kan je er behalve de typische koffies ook gemberkoffie en kaneelkoffie krijgen. En er is gratis wifi.

Vleminckveld 4, Antwerpen

Foto: Catherine Lim, CC BY 2.0

Kolonel Koffie

Kolonel Koffie is een koffiebar gelegen net buiten de Antwerpse Leien, aan de gezellige Troonplaats. Hoewel je bij Kolonel Koffie ook kleine zoetigheden als muffins en ontbijtkoeken kan krijgen, of zelfs een broodje, draait alles hier toch echt wel om de warme dranken. Er is een Brewbar waar je dripkoffie kan krijgen en de theeliefhebbers kunnen een XXL-versie van hun geliefde drank bestellen. In de zomer neem je je koffie mee voor een wandeling in de zon, of drink je hem op het terras. Ook je laptop kan mee, want er is gratis wifi beschikbaar.

Montignystraat 51, Antwerpen

Foto: Trevor Bexon, CC BY 2.0

Barnini

Bij Barnini kan je terecht voor verschillende soorten espresso's, latte's, koude koffies, cappuccino's en ja, ook gewone koffies. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten theeën en huisgemaakte ice teas. Het zou echter zonde zijn je daartoe te beperken, want dankzij de heerlijke bagels is Barnini ook een populaire lunchplek. Het is er niet zo groot, dus vertrek vroeg als je een plekje wilt bemachtigen. Anders kan je je bestelling ook gewoon afhalen.

Oude Vaartplaats 10, Antwerpen

Foto: blinq, CC BY 2.0

Coffeelabs

Coffeelabs ligt in een zijstraat van de drukke winkelstraat de Meir, maar als je niet weet waarnaar je zoekt, zal je het waarschijnlijk voorbij lopen. Deze koffiebar bevindt zich namelijk op een hogere verdieping in een nogal onopvallend gebouw. De grote ruimte is ingericht met simpele werktafels en de stoelen zijn gemaakt van houtpaletten. In de zomer kan je terecht op het dakterras. Het is een hippe plek waar creatievelingen graag komen (net)werken. Er is dan ook gratis wifi.

Lange Klarenstraat 19, Antwerpen

Foto: Robert Montgomery, CC BY 2.0

Revista

In Revista, of 'Tijdschrift', kan je in tal van tijdschriften bladeren terwijl je geniet van een lekker kopje koffie. De achtergrondmuziek is rustig en er is gratis wifi, waardoor Revista een geliefde werkplek is. Het koffiehuis organiseert ook regelmatig thema-avonden, zoals een ginavond, een cocktailavond of een avond met live jazzmuziek.

Karel Rogierstraat 47, Antwerpen

_Foto: Moyan Brenn, CC BY 2.0_