De inwoners van Leuven weten het zeker: Leuven is de bierhoofdstad van België! De Oude Markt wordt ook wel eens de langste toog van Europa genoemd! In ieder geval wordt bier hier op waarde geschat in de vele bruine kroegen en trendy biercafés. In brouwerij Domus proef je de huisgebrouwen bieren, maar eigenlijk staat Leuven toch vooral bekend als thuisbasis van Stella Artois.

Metafoor in de Parijsstraat

De Parijsstraat mag dan een echte winkelstraat zijn, en zelfs één van de leukste van Leuven, tussen de kledingboetiekjes en speciaalzaken ligt ook de kroeg Metafoor. Naast het bijzonder grote aanbod aan lokale speciaalbieren en de gezelschapsspellen op de plank, trekt ook de prachtige authentieke vloer in deze kroeg de aandacht. Vergeet niet te vragen naar de bieren van de maand.

De Metafoor, Parijsstraat 34, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken

Leuven Central

Ooit wemelde het in Leuven van de kleine bierbrouwerijen. De meeste waren niet bestand tegen de tand des tijds en ook de failliete brasserie Houblon Louvain moest zijn deuren in 2015 sluiten. Gelukkig niet voor lang, want de oude brouwerij werd omgetoverd tot een waar volkscafé met een houten toog en houten banken. Thuisbasis voor een vleugje nostalgie, uiteraard Stella Artois en tal van andere Belgische bieren.

Leuven Central, Margarethaplein, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken

Cafe Allee op de Oude Markt

De Oude Markt wordt ook wel de langste toog van de wereld genoemd. Kleine biercafétjes staan hier zij aan zij en in de zomer is het dé uitgaansbuurt van de stad: de 42 cafés rondom het plein zorgen bij goed weer voor een immens terras. Een echte klassieker is Café Allee, of 'Den Allee' volgens de Leuvenaars. In het prachtige interieur van dit café geniet je met een pint in de hand van de levendige sfeer.

Café Allee, Oude Markt 41, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken

AperO op de Oude Markt

Midden op het plein zit op een bankje het beeld van de Kotmadam, een eerbetoon aan de hospita's van weleer. Als Leuvenaars met elkaar afspreken op de Oude Markt, doen ze dat altijd 'aan de Kotmadam.' De kans is groot dat ze dan ook naar AperO gaan. Het is een van de kleinere cafés aan de Oude Markt, maar dat doet niets af aan de studentikoze sfeer en de grote keuze uit bieren, whisky's en andere drankjes.

Apero, Oude Markt 52, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken

The Capital, het grootste biercafé ter wereld

Met maar liefst 20 tapkranen en zo'n 2000 Belgische bieren in voorraad mag The Capital op de Grote Markt zich met recht het grootste biercafé ter wereld noemen. Door glazen tegeltjes kan je rechtstreeks in de bierkelder kijken en zie je hoe de biertjes via een liftje naar boven worden gestuurd. Bieren van de kleinste Limburgse abdijen tot bekende klassiekers, je hebt een enorme keuze uit een massa bieren.

The Capital, Grote Markt 14, Leuven, België

Foto: Aniek Rooderkerken