Vlak voor de kust van Turkije, in de Egeïsche Zee, ligt het Griekse eiland Samos. Het eiland is niet alleen bekend vanwege de groene natuur, de azuurblauwe zee en de beroemde Samos-wijn, maar ook vanwege de knusse, kleurrijke dorpen. Een perfecte vakantiebestemming voor iedereen die houdt van zon, zee, strand, wandelen en cultuur.

Perfecte Uitvalsbasis: Samos-stad

De hoofdstad van Samos is Samos-stad. De stad ligt in het noordoosten van het eiland en is de perfecte uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht over het eiland. Samos-stad is voor een groot gedeelte tegen de hellingen van een heuvel gebouwd en beschikt over vele oude kerken, gezellige pleinen, een lange boulevard langs de zee, diverse musea en klassieke gebouwen.

Foto: Kirsten Schonewille

Traditioneel Griekenland: Wijk Vathy

Vanwege de ligging van Samos-stad in de baai van Vathy, wordt de hoofdstad van het eiland vaak Vathy genoemd. Met Vathy wordt echter officieel de hoger gelegen wijk Vathy bedoeld. In deze wijk vind je kleurrijke, oude Griekse huizen in smalle steegjes, die perfect zijn om doorheen te wandelen. In Vathy waan je je even terug in de tijd.

Foto: Kirsten Schonewille

De stelling van Pythagoras: Pythagorion

Naast de Samos-wijn is het eiland Samos bekend van nog een Griekse beroemdheid. Denk aan A2+B2=C2 en je komt al snel op de naam Pythagoras, de Griekse filosoof en wiskundige. In Pythagorion staat een standbeeld dat is opgedragen aan Pythagoras, en je vindt er ook de oudste haven aan de Middellandse Zee. Met de vele terrasjes, restaurants en gekleurde vissersbootjes is Pythagorion één van de meest fotogenieke plaatsen op het eiland.

Foto: Kirsten Schonewille

De tweede stad van Samos: Karlovassi

Na Samos-stad is Karlovassi, in het noordwesten van het eiland, de tweede stad van Samos. De stad bestaat uit meerdere wijken en is voornamelijk het bezoeken waard vanwege de vele leerlooierijen. Wie naar Karlovassi komt voor de cultuur, doet er het beste aan om naar het zuiden van de haven te gaan. In het oude stadsdeel staat onder andere de Triade-kerk die boven op de heuvel de Agia is gebouwd.

Foto: Kirsten Schonewille

Een van de gezelligste dorpen op Samos: Kokkari

Eén van de populairste en gezelligste dorpen van Samos is Kokkari. Dit is een vissersdorp met een haven, en veel restaurants en barretjes die vooral te vinden zijn langs de twee boulevards. Hoewel het heel gezellig is in het dorp, straalt Kokkari nog steeds rust uit. Bij Kokkari liggen twee prachtige stranden. Hierdoor is het dorp niet alleen perfect voor feestende vakantiegangers, maar ook voor strandliefhebbers.

Foto: Kirsten Schonewille