Koningsdag is het favoriete feest van elke Nederlander. Nergens ter wereld wordt de verjaardag van een staatshoofd zo uitbundig gevierd als hier. Het nationale festijn is zo populair dat je zelfs op 30 april nog verwarde toeristen in een oranje kloffie en met een verouderde reisgids ziet rondlopen. Als oranje niet jouw beste kleur is, maar je toch snakt naar een vleugje Hollandse glorie op 27 april, dan zijn dit de vijf beste buitenlandse bestemmingen om Koningsdag door te brengen.

De Dom beklimmen in Nagasaki (Japan)

Vanaf de Domtoren het Goudse stadhuis bekijken? Dat kan gewoon. In attractiepark Huis ten Bosch in het Japanse Nagasaki hebben ze Hollandse hoogtepunten op ware grootte nagebouwd. Negeer de bergen op de achtergrond en je waant je echt in Nederland. Er moet wel wat verwarring zijn geweest bij de makers van het themapark; de tour langs de tulpen, grachten en molens maak je in een traditioneel Britse dubbeldekker bus.

_Foto: pinboke_planet, CC BY 2.0_

Tropische Koningsdag op Curaçao

Ruim negen uur vliegen, vijf uur tijdsverschil, standaard twintig graden warmer en toch pindakaas in de supermarkt. Klinkt als een fabeltje, maar toch bestaat het en het heet Curaçao! Neem je oranje bikini maar mee, want op het Caribische eiland vieren ze ook gewoon Koningsdag. Dat is inclusief koekhappen, rommelmarkt en fanfares. Grote verschil? De kater slaap je uit op het parelwitte strand in het aangename lentezonnetje.

Foto: Daisy Scholte

Hollandse gezelligheid in Pella (VS)

"Cosiness has no time limit" in het Amerikaanse dorpje Pella. De tegels met vertaalde wijsheden zijn niet het enige wat aan thuis doet denken. Jaarsma Bakery vult de straten met de geur van verse stroopwafels. Bij Opa's Deli koop je hagelslag en ketjap en voor versierde klompen ga je naar cadeauwinkel Van den Berg. Het dorp is geen museumstuk: Pella is authentiek, gesticht door Hollanders en trots op zijn Nederlands erfgoed.

Foto: Tony Webster, CC BY-SA 2.0

Holland Village in Shanghai (China)

Probeer maar eens in Amsterdam je fiets tien minuten zonder slot achter te laten. Grote kans dat -ie doorverkocht is voor je terug bent. Dat gebeurt niet in het Amsterdam van Holland Village. De typische grachtenpanden, molens en houten ophaalbruggen hadden bewoners uit het overvolle Shanghai naar de themastad moeten lokken. Dat lukte niet, waardoor de replica van Amsterdam in China een fascinerende spookstad is geworden.

Foto: whiz-ka, CC BY 2.0

Rondreis door Nederland in Zuid-Afrika

Je bent niet verdwaald als je op rondreis door Zuid-Afrika langs steden als Utrecht, Den Bosch en Amersfoort rijdt. De Hollandse kolonisten waren niet zo origineel bij het uitdelen van plaatsnamen. Als vakantieganger voel je je daarom meteen thuis. Helemaal als de bewoners je begroeten met "Goeiemorge!" en blijkt dat het oranje volksfeest ook hier uitbundig gevierd wordt. In Kaapstad worden de grootste Koningsfeesten gehouden.

Foto: Daisy Scholte