De Bulgaarse hoofdstad Sofia is een ideale bestemming voor een korte stedentrip. Sofia is één van de oudste nederzettingen in Europa, waardoor je je op sommige plekken even terug in de tijd waant. De stad is redelijk compact en de leukste wijken zijn te voet, of met het openbaar vervoer, gemakkelijk te bereiken. In deze wijken zal je je hoe dan ook kunnen vermaken.

Centrum

In het gezellige centrum van Sofia is altijd leven op straat te vinden. De Vitosha Boulevard is de belangrijkste winkelstraat en hier vind je dan ook alle bekende merken, fijne restaurants en gezellige cafeetjes. Het centrum is knus en compact en gemakkelijk te voet te verkennen. Naast overheidsgebouwen vind je hier verschillende kerken, musea, overblijfselen uit het communistische tijdsperk en hypermoderne gebouwen.

Foto: Kirsten Schonewille

Geo Milev

De wijk Geo Milev is vernoemd naar de Bulgaarse dichter en journalist Geo Milev. Tijdens het bewind van General Ivan Valkov werd Geo Milev in 1925 gemarteld en vermoord. De wijk is gelukkig een stuk vrolijker, met een gigantisch stadspark en de Boris' garden. Daarnaast zijn de gebouwen prachtig en kleurrijk en ervaar je hier hoe de lokale bevolking leeft.

Foto: Kirsten Schonewille

Lozenets

Even ten zuiden van het centrum van Sofia vind je de wijk Lozenets. Een wijk waar oud en nieuw samenkomen met nieuwe, moderne gebouwen en tegelijkertijd communistische appartementenblokken. Vanaf de wijk heb je een fantastisch uitzicht op het Vitosha-gebergte terwijl je picknickt in één van de parken die de wijk rijk is.

Foto: Kirsten Schonewille

Simeonovo

Simeonovo is een wijk gelegen in het zuiden van Sofia, tegen de hellingen van het Vitosha-gebergte. Simeonovo is de opstapplaats naar één van de goedkoopste wintersportbestemmingen ter wereld en het hoogste wintersportgebied van Bulgarije, Vitosha. Hier vind je ongeveer 30 kilometer aan pistes van 1650 meter tot 2290 meter hoog. Zo kun je je stedentrip perfect combineren met een beetje actie.

Foto: Kirsten Schonewille

Oborishte

De wijk Oberishte, gelegen vlakbij het centrum van Sofia, is een wijk die absoluut niet overgeslagen mag worden tijdens een bezoek aan Sofia. In deze wijk vind je één van de belangrijkste en meest bekende gebouwen van de stad, namelijk de heilige Alexander Nevski-herdenkingskathedraal. Dit is de grootste kathedraal van de Balkan. De Bulgaars-orthodoxe kathedraal is de zetel van de patriarch van Bulgarije en is gratis te bezoeken.

Foto: Kirsten Schonewille