Als je voor het eerst naar Ierland gaat, wil je waarschijnlijk de hoofdstad Dublin bezoeken. Boek gerust een paar dagen extra, want dankzij de DART-trein, die vanaf Dublin langs de kust rijdt, kun je heel gemakkelijk de prachtige oostkust van Ierland ontdekken. En dat is helemaal niet vervelend, want deze kust ligt vol met schattige dorpjes, omzoomd door een prachtig landschap.

Howth

Howth is een prachtig havenstadje waar je de lekkerste vis kunt eten. Beroemde Ieren hebben hier een huis en als je de schitterende uitzichten over Dublin Bay ziet, kun je het ze niet kwalijk nemen. De farmers market op zondag is een echte must-do, want je koopt er het lekkerste dat Ierland te bieden heeft. Als je van wandelen houdt, kun je gratis de Looped Walks downloaden en een mooie wandeling maken in en rond het dorp.

Howth, Ierland

Foto: Esther de Beer

Dalkey

In de middeleeuwen was Dalkey de belangrijkste haven van Ierland en Dalkey heeft dan ook een rijke geschiedenis. De twee kastelen, die recht tegenover elkaar liggen, mag je in ieder geval niet missen: Archibold's Castle en Goat's Castle. Maak ook een wandeling naar het haventje, waar je een prachtig uitzicht hebt op Dalkey Island met het mooie kerkje uit de 7de eeuw. Hier wonen geen mensen, maar wel heel veel geiten.

Dalkey, Ierland

Foto: William Murphy, CC BY-SA 2.0

Bray

Bray is een absolute topper aan de Ierse oostkust, wat mij betreft. Bray heeft een ontzettend gezellige promenade waar je veel locals tegenkomt, zodra de zon ook maar een beetje begint te schijnen. Ook het strand is erg fijn en Bray staat bekend om het beste nachtleven van Ierland. Je hebt er gezellige pubs en leuke clubs. Als je een rustzoeker bent, kun je in zuidelijke richting een heel mooie wandeling naar Greystone maken.

Bray, Ierland

Foto: Thomas Woodtli, CC BY 2.0

Malahide

Ten noorden van Dublin ligt één van de mooiste kustplaatsen van Ierland. In Malahide vind je een schitterend kasteel - één van de oudste van het land - dat stamt uit de 12de eeuw en al 800 jaar in het bezit is van dezelfde familie. In het museum leer je alles over de familie, maar ook de tuinen zijn prachtig. Mijn favoriet was een wandeling over het 2 kilometer lange strand om daarna neer te ploffen in een leuke pub in de haven.

Malahide, Ierland

Foto: William Murphy, CC BY-SA 2.0

Wicklow

De meeste mensen kennen Wicklow van de wereldberoemde Wicklow Mountains, waar je prachtig kunt wandelen. Maar het knusse dorpje Wicklow aan de kust mag je toch ook niet missen. Er is een levendig haventje met leuke pubs en winkeltjes en je hebt hier een prachtig uitzicht op de 12 kilometer brede baai. Het kiezelstrand is een prima plek voor een wandeling.

Wicklow, Ierland

Foto: Shever, CC BY 2.0