Bij de Algarve denk je al gauw aan alleen maar zon, zee en strand. En inderdaad, dit mooie deel van Portugal kan er wat dat betreft wat van. Maar toch loont het ook de moeite om een auto te huren en er een paar dagen op uit te trekken. Je vindt in de Algarve namelijk de mooiste dorpjes. Aan zee, in de bergen en verscholen tussen de wijngaarden. Dit zijn mijn 5 favorieten.

Lagos

Wat was Lagos een ontzettend prettige verrassing. Het historische stadje kwam tot bloei in de 16de eeuw en de stadswallen uit die tijd bepalen het gezicht van de stad. Binnen de muren is het fijn dwalen door de smalle straatjes met gezellige winkeltjes. Bij de restaurants kun je fantastisch eten. Maar ook de stranden van Lagos zijn de moeite waard, net als de grotten voor de kust. Absoluut een excursie waard.

Lagos, Portugal

Foto: Pixabay

Sagres

Dat de Algarve een paar schitterende natuurparken heeft, is niet bij iedereen bekend. Daarom is een bezoekje aan Sagres een echte must. Je bent er op het meest westelijke puntje van Portugal en je hebt er een schitterend uitzicht op de woeste zee. Het kleine plaatsje, met een paar knusse restaurantjes en een lieflijk haventje, is omringd door een prachtig natuurpark: Costa Vicentina. De perfecte plek voor een mooie wandeling.

Sagres, Portugal

Foto: Manuel Alende Maceira, CC BY 2.0

Cabo de São Vicente

Vooruit, niet echt een dorpje, maar wel een echte must-see tijdens je vakantie in de Algarve. De woeste kliffen van Cabo de São Vicente markeren het meest zuidwestelijke puntje van Europa. Vanaf deze plek hebben de beroemde ontdekkingsreizigers hun vertrouwde land vaarwel gezwaaid op weg naar de onbekende nieuwe wereld. In de vuurtoren bevindt zich een klein, maar leuk, museum. Tip: zorg dat je hier aan het einde van de middag bent, zodat je de zon achter de horizon kunt zien zakken.

Cabo de São Vicente, Portugal

Foto: Esther de Beer

Silves

Silves is misschien wel het mooiste dorpje in de Algarve. De dramatische ligging van het dorpje werkt in ieder geval mee: op een heuvel, waar het Middeleeuwse fort het middelpunt is van het kleurrijke plaatsje. Het fort en kasteel zijn ontzettend goed bewaard gebleven en zijn een bezoekje waard. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht. In het stadje is het leuk om door de straten met oranje, gele en roze huisjes te dwalen en op een terrasje te genieten van lokale wijn.

Silves, Portugal

Foto: Esther de Beer

Albufeira

Eerlijk is eerlijk, ik had niet erg veel verwacht van Albufeira, behalve vele discotheken, grote appartementencomplexen en dronken toeristen. Maar ik had het helemaal mis. In plaats daarvan trof ik een breed zandstrand om op te luieren, woeste en dramatische grotten om doorheen te klauteren en her en der kleine strandtentjes om even bij te komen. 's Avonds kun je natuurlijk naar het centrale plein, maar uit eten gaan net iets buiten het centrum met uitzicht op zee, is net even leuker.

Albufeira, Portugal

_Foto: Patrick Nouhailler, CC BY-SA 2.0_