Naar Myanmar ga je voor de bijzondere cultuur, de hartelijke locals en de mooie natuur. Dankzij het Boeddhisme heeft Myanmar bovendien talloze indrukwekkende tempels, die nog altijd heel druk bezocht worden. Ga je naar Myanmar, dan mag je deze vijf tempelcomplexen zeker niet missen.

De gouden Shwedagon Pagoda in Yangon

Het is een magische plek: de Shwedagon Pagoda in Yangon. De gouden tempel met haar vele torentjes schittert in de zon en op het terrein vind je volop kleinere tempeltjes, shrines en Boeddhabeelden. De tempel is prachtig, maar het is de sfeer die de plek zo bijzonder maakt. Tegen zonsondergang is het extra druk bij de Shwedagon Pagoda, want dan verzamelen lokale families zich hier om hun eer te bewijzen aan Boeddha.

Yangon, Myanmar

Foto: Karlijn Meulman

De tempelvlaktes van Bagan

Bagan is één van de indrukwekkendste tempelcomplexen ter wereld. Op een enorme vlakte staan ruim vierduizend tempels in verschillende stijlen. De eerste bouwwerken dateren al uit de 9e eeuw. De tempels zijn vaak ook van binnen bijzonder, dankzij goed bewaard gebleven muurschilderingen. De zonsondergang vanaf één van de pagodes mag je zeker niet missen, want het uitzicht op de tientallen tempels die boven de vlakte uitsteken vergeet je nooit meer.

Old Bagan, Myanmar

Foto: Karlijn Meulman

De duizenden stupa's van Kakku

Het is een hele tocht om er te komen, maar een dagtrip naar Kakku vanuit Inle Lake is de moeite waard. Kakku bestaat uit 2478 stupa's, die er vanaf een afstand allemaal hetzelfde uitzien. Maar als je dichterbij komt, zie je dat ze allemaal verschillend zijn: van zachtroze tot lichtgrijs, met verborgen Boeddhabeelden en gedetailleerd beeldhouwwerk. Het complex wordt beheerd door de Pa-O-stam en je kunt Kakku alleen met een Pa-O-gids bezoeken.

Taunggyi, Myanmar

Foto: Karlijn Meulman

De eeuwenoude ruïnes van Mrauk U

Mrauk U was ooit een machtige handelsstad, waar grote tempelcomplexen werden gebouwd. De tempels zijn goed bewaard gebleven en dat maakt het een aanrader om een trip naar het afgelegen noorden van Myanmar te maken. Het is leuk om de tempels per fiets zelf te ontdekken en tegelijk te genieten van de omgeving. Mrauk ligt midden op het platteland en je vindt hier veel kleine dorpjes van de Chin-stam.

Mrauk-U, Myanmar

Foto: dany13, CC BY 2.0

Bijna de grootste stupa ter wereld: Mingun

Ben je een tempelliefhebber, dan kun je in Mandalay en omgeving je hart ophalen. De oude steden Amarapura en Sagaing zijn aanraders, maar ook de trip naar Mingun is prachtig. We voeren over de Irrawaddy-rivier naar de Mingun Pagoda, die de grootste van het land had moeten worden. Aardbevingen gooiden roet in het eten en daardoor zijn enorme scheuren in de façade van de pagode ontstaan. En juist dat is zo indrukwekkend.

Min Kun, Myanmar

Foto: Karlijn Meulman