Reis je door Thailand, dan kun je er niet omheen: tempels. Het land barst van de levendige tempelcomplexen die elke dag bezocht worden door de boeddhistische Thai. Daarnaast heeft Thailand een groot aantal indrukwekkende tempelsteden van honderden jaren oud, vaak deels vervallen en juist daarom zo mooi.

Cambodjaanse stijl: Phanom Rung

Het prachtige Phanom Rung ligt enigszins afgelegen, in de oostelijke provincie Isan. Phanom Rung dateert uit de 10e eeuw en was oorspronkelijk een Hindoetempel, gewijd aan de god Shiva. Het complex maakte deel uit van het Cambodjaanse Angkor-rijk. Phanom Rung heeft een prachtige entree: een pad van 160 meter lang, die je naar het omvangrijke tempelcomplex met haar hoge torens leidt.

Chaloem Phra Kiat District, Buri Ram, Thailand

Foto: Karlijn Meulman

Fietsen tussen de ruïnes van Ayutthaya

Vanuit Bangkok ben je binnen twee uur in Ayutthaya. Ideaal voor een dagtrip. Maar kies je voor een overnachting, dan heb je uitgebreid de tijd om tussen de oude tempels te fietsen en de mooiste plekken te ontdekken. Zeker niet missen: het Boeddha-hoofd dat tussen de wortels van een boom zit geklemd, in tempel Wat Phra Mahathat. De honderden zittende Boeddha's in Wat Yai Chai Mongkhon zijn ook een aanrader.

Phra Nakhon Si Ayutthaya District, Phra Nakhon Si Ayutthaya, Thailand

Foto: Karlijn Meulman

De details van Phimai

Phimai is één van de grootste Khmer-tempels van Thailand en is de reis naar het afgelegen oosten van Thailand meer dan waard. De tempel is van oorsprong Boeddhistisch, maar werd door de Khmer gebouwd, die Hindoe waren. Het complex wordt omringd door een gracht en het meest bijzondere onderdeel zijn de details. Talloze goed bewaarde beelden en versieringen maken de tempels onvergetelijk.

Phimai District, Nakhon Ratchasima, Thailand

Foto: Karlijn Meulman

Klein maar fijn: Prasat Hin Muang Tam

Vlakbij het grotere Phanom Rung ligt Prasat Hin Muang Tam. Dankzij de korte afstand kun je een bezoek aan beide complexen prima combineren. En het mooie is: Prasat Hin Muang Tam wordt nog maar weinig bezocht. Daardoor kun je in alle rust genieten van de verfijnde Khmer-architectuur en rustig een praatje maken met de vele monniken die het complex bezoeken.

Prakhon Chai District, Buri Ram, Thailand

Foto: Karlijn Meulman

De klassieke Boeddha's van Sukhothai

Tijdens de 13e en 14e eeuw was Sukhothai de hoofdstad van het Thaise koninkrijk. Het was een welvarende periode in de Thaise geschiedenis. Dat zie je terug in de vele mooie tempels van Sukhothai Historical Park, gelegen tussen Bangkok en Chiang Mai. Highlights van dit complex zijn de vele elegante Boeddhabeelden, waarvan het vijftien meter hoge beeld in tempel Wat Si Chum het meest indrukwekkend is.

Mueang Sukhothai District, Sukhothai, Thailand

Foto: Karlijn Meulman