Is jouw motto "wat de boer niet kent dat eet hij niet?" Dan kun je maar beter een voorraad Hollandse kost meenemen naar Beijing. Eten in de Chinese hoofdstad is een gastronomisch avontuur vol bijzondere en meestal smaakvolle gerechten.

Dumplings

Gestoomd, gebakken of gekookt; vegetarische, met vlees of vis; rond of langwerpig: dumplings zijn er in alles soorten en maten. Deze heerlijke, gevulde deegballetjes vallen nooit tegen. Het beste nieuws komt nog: je kunt ze op elk moment van de dag eten en ze zijn overal verkrijgbaar. Volgens de locals zijn de dumplings van Xian Lao Man het lekkerst.

316 Dongsi N St, DongSi, Dongcheng Qu, Beijing

Foto: Daisy Scholte

Insecten

De culinaire durfal gaat naar de Donghuamen Night Market. Hier zie je dingen waarvan je niet wist dat je ze kunt eten. Wat dacht je van een spies met gemarineerde schorpioenen? Of gebakken zijdeworm? Durf jij je tanden te zetten in een krokante sprinkhaan die net van de barbecue komt?

Dongcheng Qu, 景山前街4号 邮政编码, Beijing

Foto: Daisy Scholte

Pekingeend

De beroemde pekingeend is nergens zo lekker als in Beijing zelf. Elk restaurant heeft zijn eigen geheime recept dat al generaties in de familie zit. De beste pekingeend heeft een dun en knapperig vel en wordt geserveerd met bonensaus. De beste restaurants voor pekingeend vind je in de achterafstraatjes van de hutongs. Bij Li Qun Roast Duck Restaurant is de Pekingeend zo lekker, dat je je eigen eend dagen van te voren moet reserveren.

11 Beixiangfeng Hutong, Dongcheng Qu, Beijing

Foto: Daisy Scholte

Streetfood

In Beijing wonen de meeste mensen in kleine huisjes met amper een fatsoenlijke keuken. Dat is ook helemaal niet nodig, want hier eet men het liefst op straat. Er staan letterlijk honderden barbecues langs de weg waar je een gemarineerd lamsspiesje kunt krijgen of gebakken deegsnacks. Jiumen Snack is een markt vol lokaal streetfood, verstopt in een gezellige hutong.

1 Xiaoyou Hutong, 东华门 Xicheng Qu, Beijing

Foto: Daisy Scholte

Kippenpoten

Lekker, kippenpoten! Nou nee. Dit zijn niet de kippenpoten zoals wij die gewend zijn in Nederland. Hier worden de voeten inclusief nagels bedoeld. De gedroogde pootjes eet je uit een puntzak als tussendoortje. Als dat te ver gaat eet je ze gekookt door een wokschotel met rijst. In Beijing eten ze alles. Ba Jie Pig's Feet Pot is volgens de locals het beste restaurant voor gemarineerde kippenpoten.

Foto: Daisy Scholte