De Spaanse stad Granada is vooral bekend door het beroemde Alhambra. Dit prachtige Moorse paleis trekt jaarlijks vele bezoekers, maar de stad heeft meer te bieden. Een heerlijk klimaat, een goede eetcultuur, straatjes om door te dwalen, fijne winkels en natuur op een steenworp afstand.

El Albaicin - Struin door een doolhof aan straatjes

De oudste Arabische wijk in Granada, El Albaicin, is een feest om door heen te lopen. De wijk ligt tegen een heuvel aan geplakt en de meeste smalle straatjes zijn autovrij. Denk witgekalkte huizen, kinderkopjes, trappetjes, pleintjes en kleurige bloempotten. Om iedere hoek wacht weer een verrassing! Op Plaza de San Nicolás heb je een prachtig uitzicht over het Alhambra en de (besneeuwde) bergtoppen van de Sierra Nevada.

Plaza de San Nicolás, 18010 Granada, Spanje

Foto: Rudi Brons

Ga op kroegentocht en probeer overal een klein hapje

Vroeger was het gebruikelijk in Spanje dat je een klein hapje kreeg bij je bestelde drankje. Nu zie je dit nog maar zelden. Granada is daar een fijne uitzondering op. Granada is een levendige studentenstad waar veel barretjes klanten proberen te winnen met hun tapas. Je kunt lunch of diner dus gewoon overslaan en een fijne kroegentocht houden met overal een lekker hapje.

Plaza nueva, city centre, Granada

Foto: Rudi Brons

De Kathedraal - Cultureel verantwoord en prachtig

De imposante kathedraal van Granada is één van de eerste renaissancistische gebouwen in Spanje. Maar je ziet er ook gotiek en barok terug, want het duurde maar liefst 200 jaar voor de bouw afgerond was. De kathedraal is een oase van rust in het hart van de stad. Maar weinig toeristen bezoeken hem en dat terwijl de aangrenzende kapel met de koningsgraven zeer de moeite waard is.

Calle Gran Vía de Colón, 5, 18001 Granada, Spanje

Foto: Rudi Brons

Oosterse sferen in Arabische theehuisjes

De zogenoemde Teterias in Granada zijn de ideale plek om even uit te rusten. Pluche banken, ontspannen sfeer, gezellige hoekjes en vele soorten thee om uit te kiezen. Probeer ook eens wat traditionele zoetigheden als baklava, dadels of honinggebakjes.De meeste theehuizen vind je aan de voet van de wijk El Albaicin. Welke je ook kiest, je stapt gegarandeerd een andere wereld binnen.

Caldereria Nueva

Foto: Rudi Brons

Geniet en relax in een mooie oosterse hammam

De Moorse invloeden in Granada zijn ook terug te vinden in de traditionele badhuizen. Naast twee hammams die nog uit de 11de eeuw stammen zijn er ook een paar nieuwere. En allemaal ademen ze de duizend-en-één-nacht-sfeer uit. Wat is er fijner dan ontspannen tijdens een massage en dobberen in heerlijk warm water? En je hoeft er niet eens voor naar Marokko!

Aljibe de San Miguel - Arab baths in Granada, San Miguel Alta, 41

Foto: Pixabay