Toen ik voor het eerst naar winters Lapland ging, dacht ik vooral aan donkere dagen en ijzige kou. Koud en donker kan het er zeker zijn, maar juist het prachtige licht van de laagstaande zon en de warmte van een kampvuur of kop soep zijn me bijgebleven. Waar je het ook warm van kunt krijgen, zijn deze winterse activiteiten in Lapland - geloof mij maar!

Hondenslederit: hou je vast!

De introductie was kort: "Ga gerust met je volle gewicht op de rem staan en wat er ook gebeurt, laat de slee niet los. Dan gaan de honden er namelijk met de slee vandoor." Even later stond ik vol op de rem en zoefden de boomtakken rakelings lange me heen. Wat een kracht hebben die sledehonden! Dat gevoel vergeet ik nooit meer.

Holmen Hundesenter, Holmen 48 - 9517 Alta, Noorwegen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Rendiersledetocht: pure mindfulness

Mijn eerste rendiersledetocht leek wel een meditatiesessie. Het enige dat de stilte doorbrak, was het geklingel van de bel die 'mijn' rendier om zijn nek had. Zo gleden we stapvoets door het winterlandschap: een rij rendieren met slee en op elke slee twee dik ingepakte mensen. Want koud kun je het wel krijgen, als je zo stil zit te genieten.

Tromsø Friluftsenter, Risvik. 9006 Tromsø, Noorwegen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Pittige workout op sneeuwschoenen

Het leuke aan sneeuwschoenwandelen, is dat je op plekken komt waar geen sneeuwscooter of langlaufer kan komen. Je staat midden in een dik pak ongerepte sneeuw, met daarin sporen van dieren die je voor zijn gegaan. Ondanks de sneeuwschoenen kan het trouwens zomaar gebeuren dat je bij een volgende stap tot je knieën wegzakt in die sneeuw. Best pittig om op die manier vooruit te komen!

Doro Winter Experience, Storgatan 1-A, 917 31 Dorotea, Zweden

Foto: Sandra van Bijsterveld

Op expeditie met de Hurtigruten

De Hurtigruten is een boottocht langs de Noorse kust, van Bergen naar de Noordkaap. Je kunt de hele tocht maken, of een stukje meevaren. Ik herinner me nog goed dat de kapitein omriep dat het noorderlicht te zien was. Heel snel trok ik mijn dikke jas en wanten aan en al gauw stond ik ademloos op het dek te kijken. In dit ruige winterlandschap voel je je net een ontdekkingsreiziger.

Honningsvag Havn, Noorwegen (haven waar de Hurtigruten aanlegt voor de Noordkaap)

Foto: Sandra van Bijsterveld

Eten als de Sami

Wil je kennismaken met de traditionele manier van leven van de Sami in Lapland? Dan kun je in een lavvu (een soort tent die lijkt op een tipi) bij een kampvuur luisteren naar hun verhalen en joiks (manier van zingen). De Sami-soep bidos en als dessert lefse (plat brood met daartussen boter, suiker, kaneel en bruine kaas) smaken daarbij heerlijk, zeker als je uit de kou komt.

Lyngsfjord Adventure, Gamle Helsehus, 9046 Oteren, Noorwegen

Foto: Sandra van Bijsterveld