In het land van vuur en ijs kijk je je ogen uit. Watervallen, geisers, thermale baden; het landschap van IJsland is enorm veelzijdig en bijna buitenaards mooi. Het fijne is dat de natuurlijke hoogtepunten op rijafstand van Reykjavik liggen. Zelfs tijdens een korte stop over kun je deze dus bewonderen. De auto in en gaan!

Blue Lagoon

Als het vliegtuig bijna landt kun je het al zien: een prachtig lichtblauw meer, omringd door donkere lavarotsen. Blue Lagoon is wereldberoemd en staat in elke reisgids vermeld. Toch een grote aanrader, want het baden in dit natuurlijk verwarmde water is niet alleen een paradijselijke ervaring, het is ook erg heilzaam voor je huid door de aanwezige mineralen en sulfer.

Grindavík 240

Foto: Berit Watkin, CC BY 2.0

Gullfoss

Een enorme waterval die veel indruk maakt is Gullfoss, want hij bestaat uit meerdere niveaus. Er is een zogenaamde cascade van kleine watervallen, vervolgens valt het water ruim 11 meter naar beneden en vlak daarna valt het nog eens 20 meter in een diepe kloof. Doen: loop via het wandelpad naar een plateau van rotsen. Hier sta je voor je gevoel middenin de waterval.

Gullfossi, 801 Selfoss

Foto: Ruth Hartnup, CC BY 2.0

Seljalandfoss

In het zuiden van IJsland, direct langs Ringweg 1, schittert waterval De Seljalandfoss je tegemoet. Met zijn 60 meter hoogte erg imposant, maar vooral bijzonder doordat er door de jaren heen een open grot achter is ontstaan, waardoor je achter de waterval langs kunt lopen. Het geluid van het klaterende water doet nog het meest aan een opstijgend groot vliegtuig denken.

Ringweg 1, op de route naar Þórsmörk

Foto: LASZLO ILYES, CC BY 2.0

Geysir & Strokkur

De geisers Geysir en Strokkur zijn onderdeel van het 6 km2 grote geothermale gebied Haukadalur en liggen op een steenworp afstand van elkaar. Geysir is de hete bron waar het woord geiser van afstamt, maar tot een eruptie komt Geysir nog maar zeer zelden. Geiser Strokkur daarentegen is springlevend en spuit om de zoveel minuten heet water tot soms wel 30 meter hoog. Een schouwspel!

Haukadalsvegur

Foto: Matito, CC BY-SA 2.0

Skogafoss

Eén van de mooiste watervallen van het land. Skogafoss is 60 meter hoog en 25 meter breed. Je kunt tot aan het vallende water lopen, maar ook via een pad met trappen naar boven gaan. Daar vind je een uitkijkplatform, met een schitterend uitzicht op de waterval en de omgeving. Als je geluk hebt schijnt de zon en ervaar je hoe het is om ín een regenboog te staan.

Ringweg 1, richting Vik

Foto: Mitchel Jones, CC BY-SA 2.0