Wie Napels zegt, zegt maffia. Het gezegde 'Napels zien en sterven' wordt nog wel eens uit zijn verband gerukt en in deze context gebruikt, maar als toerist heb je in Napels weinig meer te vrezen dan elders. De maffiosi vechten hun strijd onderling uit en als toerist kun je dus met een gerust hart in de onderwereld van Napels afdalen - letterlijk welteverstaan. Ik deel vijf ondergrondse plekken die je, tussen het verorberen van een nog warme sfogliatelle (deegschelp gevuld met ricotta) en een pizza napoletana door, niet mag missen.

Ondergrondse street art

Voor de eerste tour onder Napolitaanse bodem, daal je af in een van de metrostations in het centrum. Een aantal haltes - met name die van linea 1 - is namelijk voorzien van bijzondere kunstwerken. Ga zeker even kijken bij de metrostops Toledo, Museo en Dante en laat je verrassen. Metrohalte Toledo is zelfs uitgeroepen tot het mooiste metrostation van heel Europa!

Metrohaltes Toledo, Museo & Dante, Napels

Foto: Saskia Baelmakers

Zielen van het vagevuur

Bij de ingang van de Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco word je verwelkomd door een aantal doodskoppen. In de crypte onder de kerk stuit je op de 'zielen van het vagevuur', waarnaar de kerk is vernoemd. Meer dan 2000 schedels staren je aan. Ze behoorden vooral toe aan de Napolitanen die stierven tijdens de grote pestuitbraak van 1656 en aan arme inwoners van de stad wiens families geen graf konden betalen.

Via dei Tribunali 39, Napels

Foto: Saskia Baelmakers

Macaber monnikenwerk

Sanità - de meest volkse wijk van het centro storico - heeft een angstaanjagende maar buitengewoon indrukwekkende attractie: het Cimitero delle Fontanelle. Dit oude kerkhof, diep in tufsteen uitgegraven, strekt zich uit over 3000 vierkante meter. Er zouden ruim 8.000.000 menselijke botten begraven liggen, voornamelijk van Napolitanen die geen geld hadden voor een eigen graf. Priester Gaetano Barbati nam in 1872 de taak op zich om alle botten en skeletten te catalogiseren. Een macaber monnikenwerk!

Via Fontanelle 80, Napels

Foto: Antonio Manfredonio, CC BY-SA 2.0

Een schedel voor op de schoorsteenmantel

Veel Napolitanen hebben een capuzzella, zoals het lieflijke Napolitaanse woord voor schedel luidt, geadopteerd. Dat klinkt misschien gek, maar voor de Napolitanen is het de gewoonste zaak van de wereld. Door te zorgen voor een van de talloze schedels, zou je namelijk beschermd worden door de doden. Inmiddels is deze Culto dei Morti echter officieel verboden, al kun je bij de meeste souvenirwinkels nog een stukje bescherming kopen voor op je schoorsteenmantel...

Foto: Saskia Baelmakers

136 treden de diepte in

Onder het huidige Napels ligt nog een tweede stad, die door de Grieken en de Romeinen werd aangelegd. Een gids van Napoli Sotterranea neemt je mee naar een diepte van veertig meter, 136 treden onder het straatniveau. In circa 2 uur dwaal je door de onderwereld van Napels; langs verlaten winkels, een theater en zelfs een pizzeria.

Piazza San Gaetano 68, Napels

_Foto: Feline DaCat, CC BY-SA 2.0_