Hamburg veroverde in de zomer van 2015 zijn eerste plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en terecht: de historische Speicherstadt en het Kontorhausviertel spelen al sinds eind 19e eeuw een belangrijke rol in het economische leven van de stad en zijn je bezoek absoluut waard. Loop met me mee langs de typische bakstenen pakhuizen, strakke kantoorgebouwen en smalle kanalen.

Fleetschlösschen

Het Fleetschlösschen is een bescheiden pareltje aan de rand van de Speicherstadt. Het piepkleine gebouwtje werd gebouwd als tolhuisje, werd later door de brandweer gebruikt en men zegt dat het ook nog een tijdje een openbaar toilet geweest is... Tegenwoordig zit er een gezellig minicafeetje waar je de dag kunt beginnen met een kop koffie met uitzicht op de pakhuizen en het water, of de avond kunt inluiden met een biertje.

Brooktorkai 17, 20457 Hamburg

_Foto: Gerhard Kemme, CC BY 2.0_

Chilehaus

Het Chilehaus is letterlijk het vlaggenschip van het Kontorhausviertel. Het kantoorpand werd gebouwd in de twintiger jaren in de vorm van een schip. Het strakke design en de voor die tijd technische hoogstandjes sloegen in als een bom en het Chilehaus sierde covers van architectuurmagazines over de hele wereld. Het was destijds gebruikelijk dat een gebouw de naam droeg van de opdrachtgever, maar omdat de eigenaar van het Chilehaus al een gebouw bezat met zijn naam, verwijst de naam van het Chilehaus naar zijn beroep: hij handelde in salpeter uit Chili.

Van buiten is het gebouw al een plaatje, maar tijdens Open Monumentenweekend mag je ook binnen kijken. Of je moet een afspraak regelen bij een van de bedrijven die in het pand gevestigd zijn...

Fischertwiete 2, 20095 Hamburg

Foto: Esther Westerveld, CC BY 2.0

Kaffeemuseum Burg

Koffieleuten opgelet! In 2015 opende het Kaffeemuseum Burg zijn deuren in de voormalige Kaffeespeicher (koffiepakhuis). Tegenwoordig wordt het pakhuis 'Genussspeicher' ('genotspakhuis') genoemd. Dat is niet zonder reden: in het koffiemuseum kun je alle mogelijke koffiesoorten proeven en zelfs je eigen koffiemix samenstellen. Daarnaast kun je je vergapen aan de enorme collectie van koffiehandelaar Jens Burg. Van koffiekannen en reclameposters tot maalmachines en curiosa die hij van zijn koffiereizen mee terug bracht; hij verzamelde alles wat met koffie te maken heeft. De verzameling is extra indrukwekkend als je je bedenkt dat er maar 10% van bewaard gebleven is!

St. Annenufer 2, 20457 Hamburg

Foto: Martin Fisch, CC BY-SA 2.0

Slenteren langs de oude pakhuizen

Het belangrijkste onderdeel van de Speicherstadt (letterlijk 'pakhuisstad') zijn natuurlijk de zeer fotogenieke pakhuizen van de typische rode baksteen. Sommige pakhuizen zijn nog steeds als pakhuis in gebruik. Slenterend langs deze bijzondere gebouwen kom je in de Speicherstadt onder andere een klein kruidenmuseum tegen, het Speicherstadtmuseum en verschillende tapijthandelaren.

Meerdere straten, onder andere Brook, Am Sandtorkai, Kehrwieder

Foto: Pixabay

Internationales Maritimes Museum

Wil je weten wat 3000 jaar scheepvaart Hamburg gebracht heeft, of hoe het leven in de haven en de Speicherstadt er door de jaren heen aan toe ging, duik dan het Internationales Maritimes Museum in. Dit is een van mijn favoriete musea in Hamburg, waar ik nooit uitgekeken raak. Dat is ook niet zo gek, want met maar liefst 9 verdiepingen aan geschiedenis, kennis en kunst hoef je hier voor verveling niet bang te zijn!

Koreastraße 1, 20457 Hamburg

Foto: Tobias Mandt, CC BY 2.0