Als je in Edinburgh door het oude centrum struint zou je het bijna vergeten: Edinburgh ligt aan zee. Laat de historische stad dus even voor wat het is en bezoek ook het Edinburgh aan het water. De wijk Leith is er een prima startplek voor. Deze wijk was vroeger het industriële hart van de stad, maar inmiddels is het een echte hotspot in Edinburgh.

Royal Yacht Brittania

Al jarenlang staat de Royal Yacht Brittania in de top 10 van meest bezochte trekpleisters van Schotland en dat is wel te begrijpen. Deze yacht kun je wel zien als de koninklijke woonboot van Hare Majesteit, want als er gevaren moet worden dan doet Queen Elizabeth dat op de Royal Yacht Brittania. Als je het schip bezoekt, treed je in de voetsporen van beroemdheden als Nelson Mandela, Winston Churchill en Gandhi.

Ocean Terminal, Edinburgh

Foto: Barney Moss, CC BY 2.0

Leith Walkway

Vanuit het centrum van Edinburgh kun je heel gemakkelijk naar de waterkant in Leith rijden met de bus, maar het is leuker om de Leith Walkway af te lopen. Dit voetpad van zo'n anderhalve kilometer lang loopt langs de rivier en komt uit bij de oude haven. Onderweg kom je veel locals tegen en zie je het echte Edinburgh. De Walkway maakt deel uit van een grotere wandelroute, die in totaal 16 kilometer lang is.

24 Lanark Road, Edinburgh

_Foto: dun_deagh, CC BY-SA 2.0_

The Shore

The Shore is een verzamelnaam voor een district in Leith dat bol staat van de gezellige bistro's, stijlvolle bars, traditionele Schotse pubs en geweldige restaurants. De locals komen hier graag om te zien en gezien te worden en het is een geweldige plek om een bezoekje aan Leith of een wandeling langs de Leith Walkway af te sluiten. Een knusse optie is de gelijknamige Shore Bar & Restaurant met een schitterende oude gevel en heerlijke seafood op de menukaart.

Foto: Stuart Caie, CC BY 2.0

The Ocean Terminal Mall

Prachtig aan de waterkant van Leith vind je The Ocean Terminal Mall, een prima plek als het regent in Edinburgh en je wel toe bent aan shoppen, eten en drinken in stijl. Je vindt hier alle grote en belangrijke Engelse warenhuizen, zoals Debenham's en Marks & Spencer, onder één dak. Als je honger hebt gekregen, hoef je ook niet lang te zoeken, want The Mall is tientallen restaurants rijk.

Ocean Drive, Edinburgh

Foto: Jo Schmaltz, CC BY-SA 2.0

Lighthouse Park

Kijk uit over het water aan de ene kant en Leith aan de andere kant. Het Lighthouse Park ligt op het puntje van Leith en veel locals eindigen hier hun zondagse wandeling of fietstocht om een welverdiend drankje te bestellen in een pub in de buurt. In het park staat, zoals de naam al zegt, een fraaie vuurtoren en je hebt vanuit dit parkje een erg fijn uitzicht over de omgeving.

Lighthouse park, Western Harbour, Edinburgh

Foto: Stephen Clarkson, CC BY 2.0