Wil je een stedentrip maken en het echte Marokko leren kennen? Ga dan naar Fez in plaats van Marrakech. Fez heeft de oudste Medina in het Midden-Oosten en je raakt er maar wat gemakkelijk verdwaald. Dit hoort erbij en het maakt Fez juist zo charmant. En verdwalen heeft zo zijn voordelen, want zo loop je nog weleens per ongeluk tegen een ontzettend leuk eettentje aan.

Café Clock

Café Clock is mijn favoriete restaurant in Fez en het is misschien ook wel de leukste bezienswaardigheid in de stad. Want door Café Clock een restaurant te noemen, doe je het echt een beetje tekort. Je kunt hier niet alleen overheerlijke gerechten uit het hele Midden-Oosten bestellen en genieten van een drankje op het relaxte dakterras. Bij Café Clock kun je zowel locals als andere reizigers ontmoeten en je kunt er kookworkshops en culturele cursussen volgen.

7 Derb El Magana, Fez

Foto: Esther de Beer

Palais Jamaï

Als je flink bent verdwaald in de Medina ben je op een gegeven moment wel toe aan een pauze. Even niet al je zintuigen op scherp en gewoon een momentje voor jezelf. En Palais Jamaï is daar de plek voor. Inmiddels is het een hotel, maar het is gevestigd in een schitterend oud paleis. Neem plaats op het terras, vlakbij het zwembad, bestel een goed glas (Marokkaanse!) wijn en geniet van het uitzicht over de Medina.

Bab Guissa, Fez

Foto: Singa Hitam, CC BY 2.0

Fez Café

Op onze eerste trouwdag wilden mijn man en ik eigenlijk ergens anders uit eten. Maar zoals dat gaat in Fez, we verdwaalden in de Medina. Niet erg, want we stuitten op het Fez Café in de tuinen van Des Biehn. Een ontzettend knus restaurantje omringd door een prachtige tuin. En er stond eens wat anders op de kaart dan tajine en couscous, ook een uitzondering in Marokko. Je eet hier heerlijke vlees- en visgerechten en er staan goede wijnen op de kaart.

13 Akbat Sbaa Douh, Medina, Fez

Foto: Unsplash, CC0 1.0

Le Chameau Bleu

Wanneer je ook naar binnen loopt, bij Le Chameau Bleu is het altijd druk. Of je er nu 's ochtends een kopje muntthee gaat drinken of er uitgebreid gaat lunchen. Het restaurant is middenin de Medina gelegen, verspreid over de verschillende verdiepingen van het pand. Het is het leukste om helemaal bovenin op het dakterras te eten, waar je aan de ene kant even bij kunt komen van alle drukte in de Medina en je je aan de andere kant helemaal in Marokkaanse sferen waant.

1 Derb Tariana, Fez

Foto: Pixabay

Mezzanine

Tapas eten op een hip dakterras waar je lokale Marokkaanse jongeren helemaal op hun gemak ziet. Ze roken er op hun gemak waterpijp en drinken zelfs stiekem, buiten het zicht van veroordelende familieleden en vrienden, een biertje of glas wijn. Het restaurant is heel comfortabel ingericht, maar je zit het leukst op het dakterras. Je kunt de lekkerste Marokkaanse tapas voor je neus laten zetten, met heerlijk brood erbij, en voor je het weet is het middernacht.

17 Kasbah Chams, Fez

Foto: Dávid Kótai, CC BY-SA 2.0