De dansstijl flamenco is afkomstig van het Spaanse Andalusië en Granada is dan ook de ideale stad om een flamenco-optreden bij te wonen. Dat kan in restaurants, bars met live muziek of de bekende grotten van Sacromonte waar de zambrastijl van flamenco haar oorsprong vond. Als je zeker wilt zijn van een goede show, kun je het beste naar een van de volgende vijf plekken gaan.

Gezellige drukte bij Le Chien Andalou

Je vindt Le Chien Andalou in een gerenoveerd ondergronds waterreservoir, een soort van grot. De flamenco wordt er opgevoerd door lokale dansers en de sfeer is er vaak rumoerig, mede doordat deze plek tamelijk klein is en ook de locals er graag heen komen voor een avond vol dans en muziek. Le Chien Andalou heeft ook een maaltijdkaart, maar het is toch vooral de flamenco die hier centraal staat.

Carrera del Darro 7, Granada

Foto: ReflectedSerendipity, CC BY-SA 2.0

Echte zigeunerflamenco in Cueva de la Rocío

Cueva de la Rocio werd opgericht door een echte zigeunerfamilie en groeide uit tot een van de belangrijkste flamencogrotten in de Sacromontebuurt. De zaak is zo bekend dat Michelle Obama er zelfs een show bijwoonde. Daardoor is het er ook wel wat toeristischer, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de dansers. Wie wil, wordt door Cueva de la Rocio opgepikt bij zijn hotel en kan voor de show genieten van een diner.

Camino del Sacromonte 70, Granada

Foto: Jean-David & Anne-Laure, CC BY-SA 2.0

De geschiedenis van Flamenco bij Cuevas del Sacromonte

Het Museo Cuevas del Saromonte is - inderdaad - een museum waar je verspreid over een elftal grotten leert over de geschiedenis van deze grotten en hun vroegere inwoners. Je kan hier geen flamencoshow bijwonen, maar krijgt er wel zicht op de ontstaansgeschiedenis van de flamenco waardoor je de dans die in verschillende grotten in de buurt wordt opgevoerd beter gaat begrijpen en er meer plezier aan beleeft.

Barranco de los Negros (geen huisnummer), Granada

Foto: Angel Torres, CC BY 2.0

Klein maar fijn Zambra María la Canastera

Cueva de María la Canastera ligt in de bekende Sacromontebuurt en biedt vervoer aan van je hotel naar de cueva ("grot") en terug. Aan de muren van de zaak hangen foto's van bekende flamencodansers die er optraden en ook nu nog kan je hier passionele artiesten aan het werk zien. Aangezien deze grot tamelijk klein is, moet je op tijd komen om een goede plek te bemachtigen.

Camino del Sacromonte 89, Granada

Foto: Jean-David & Anne-Laure, CC BY-SA 2.0

Wekelijkse passie bij Peña Flamenca La Platería

Peña Flamenca La Platería opende de deuren in 1949 en beweert daarmee de oudste flamencoclub in Spanje te zijn. Je kan er enkel op donderdag een show bijwonen, maar dan krijg je ook echt een authentieke show van getalenteerde flamencodansers. Reserveren wordt aangeraden, want La Platería is zowel populair bij toeristen als bij locals. Wie wil, kan vroeger gaan en voor de show een typisch Spaans gerecht verorberen.

Placeta de Toqueros 7, Granada

Foto: Jeric Santiago, CC BY 2.0