Als je op de kaart kijkt, lijkt Korčula in Kroatië slechts een onbeduidend stipje. Maar schijn bedriegt. Het eilandje, waar Marco Polo volgens de overlevering geboren zou zijn, is een plaatje en biedt genoeg om je dagen zoet te houden. Goudgele stranden, een strakblauwe zee, wijngaarden en toprestaurants.

Een glaasje Grk

Het plaatsje Lombarda op Korčula heeft knusse strandjes aan de ene en glooiende wijngaarden aan de andere kant. Het dorpje staat bekend vanwege de grk-druif, een druif die wordt gebruikt voor witte wijnen en dessertwijnen. De boeren van Lombarda produceren vooral wijn voor zichzelf en de lokale restaurants, dus als je Grk wilt proeven moet je het hier doen. Bij boerenbedrijven 'Zure' en 'Marinka' kun je terecht voor wijnproeverijen.

Lumbarda, Korčula

Foto: Joakim Olander, CC BY-SA 2.0

Zonsondergang bij Maksimilijan Garden

Vanaf Korčula kun je prachtige zonsondergangen aanschouwen. Eén van de beste plekken om te genieten van de zonsondergang is Maksimilijan Garden, op zo'n 10 minuten wandelen vanaf het centrum van Korčula-stad. Plof neer op één van de lounge banken, terwijl het vriendelijke personeel een perfecte cocktail voor je maakt. Ook een hapje eten is hier niet verkeerd.

Sveti Nikola, Korčula

Foto: Joakim Olander, CC BY-SA 2.0

Seafood bij Filippi

Vis die 's ochtends nog in zee zwom, ligt 's avonds op je bord. Filippe is zonder twijfel het beste vis- en seafoodrestaurant van Korčula. De setting alleen al is geweldig, met tafels die uitkijken over zee. De salade met gegrilde octopus is om je vingers bij af te likken. Bestel ook een goed glas wijn, er staan alleen Kroatische wijnen van kleine producenten op de kaart.

Šetalište Petra Kanavelića, Korčula Stad

Foto: Romi, CC0 1.0

Tussen de locals: Konoba Komin

Komin is het hele jaar geopend, een uitzondering op Korčula. En terecht: de locals zijn namelijk gek op dit knusse restaurantje met een zeer eenvoudige inrichting, maar een geweldige keuken. Op het menu staan altijd typisch Dalmatische gerechten, maar je kunt ook de vis van de dag bestellen. En de durfals moeten vooral eens octopus van het spit proberen.

Šetalište Petra Kanavelića, Korčula Stad

Foto: Jeremy Couture, CC BY 2.0

Lesic Dimitri

Uit eten in het beste restaurant van Korčula? Zet koers naar Lesic Dimitri, dat door de locals simpelweg 'LD' wordt genoemd. De wijnkaart is al een klein feestje op zich, want hierop staan alleen de beste wijnen van Kroatië. De gerechten op de kaart zijn van topkwaliteit, maar je kunt je ook met een gerust hart het verrassingsmenu van de chef bestellen. En maak je niet druk over de prijzen, die vallen reuze mee.

Don Pavla Poše 1-6, Korčula Stad

Foto: Unsplash, CC0 1.0