Bij Florence denk je aan Michelangelo's bekoorlijke David, aan de oranjerode Domkoepel die boven de daken van de stad uittorent, aan de vele kunstwerken in de Galleria degli Uffizi en aan de charmante Ponte Vecchio, die vooral rond zonsondergang een betoverende aanblik biedt. De stad heeft echter ook prachtige kleine pareltjes verstopt achter zijn muren, die misschien wel net zo bijzonder zijn als de grootse kunstwerken.

Florence aan je voeten

Het populairste panoramapunt is Piazzale Michelangelo, maar een veel mooier uitzicht op Florence heb je vanuit de Giardino delle Rose, de rozentuin, aan de voet van het plein. Je wandelt er tussen meer dan 1000 verschillende rozen. In de tuin schitteren ook 10 bronzen beelden van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon. De mooiste is Partir - een koffer met een uitzicht dat je zo in zou willen pakken.

De officiële ingang ligt aan Viale Giuseppe Poggi 2, maar er is ook een ingang aan de voet van de trappen die vanaf de Via del Monte alle Croci naar Piazzale Michelangelo leiden

Foto: Saskia Balmaekers

Kunst in je cappuccino

Een dag in Florence begint voor mij met een cappuccino al bar. Meestal ga ik naar de dichtstbijzijnde koffiebar, waar de espressomachine al vroeg stoom afblaast en het gerinkel van kopjes en schotels een nieuwe dag inluidt. Soms maak ik een flinke omweg, voor de állermooiste cappuccino van Florence. Die wordt gemaakt door Marco van News Café. Hij maakt van elke cappuccino een waar kunststukje!

Via del Giglio 59

Foto: Saskia Balmaekers

Miniatuur-Michelangelo

Achter de beroemdste man van Florence, de marmeren David, gaat nog een werk van Michelangelo schuil. Op de hoek van het Palazzo Vecchio zie je een profiel van een man. Volgens de Florentijnen zou hij het portret met zijn armen op zijn rug in de steen hebben gekerfd, toen iemand zijn kundigheid in twijfel trok. Michelangelo wilde bewijzen dat hij zelfs zonder te kijken tot grootse prestaties in staat was.

Piazza della Signoria (hoek Palazzo Vecchio die grenst aan de Via della Ninna en Piazzale degli Uffizi)

Foto: Saskia Balmaekers

Wijnbar aan huis

Veel van de Florentijnse palazzi hebben een buchetta del vino. Het Palazzo Viviani biedt misschien wel het mooiste voorbeeld, met een ingemetseld raampje dat is afgesloten met een houten luikje, met een ronde opening ter grootte van een flessenhals. Erboven wordt onthuld waar deze 'raampjes' voor bedoeld waren: voor de verkoop van wijn! Je klopte op het houten deurtje en bestelde een glas, een fiasco (mandfles) of een heel vat. Salute, proost!

Via delle Belle Donne (bijna op de hoek met de Via della Spada)

Foto: Saskia Balmaekers

Aan de andere kant van de Arno

Steek zeker de Ponte Vecchio over naar Oltrarno, 'de andere kant van de Arno'. Het is de Rive Gauche van Florence waar de sfeer authentieker en gezelliger is. Rondom Piazza Santo Spirito, het kloppend hart van de wijk, vind je de leukste winkeltjes, werkplaatsen en ateliers en talloze restaurantjes waar je geniet van Toscaanse specialiteiten, vaak samen met de lokale ambachtslieden. Dat maakt deze wijk zo leuk!

Rondom Piazza Santo Spirito

Foto: Saskia Balmaekers