'The most wonderful time of the year' is aangebroken, als we de Amerikaanse liedjes mogen geloven. De dagen worden korter, de lucht kouder, en de sneeuw dwarrelt de komende weken zo nu en dan al voorzichtig uit de lucht. Dorpjes en steden door heel Europa veranderen plotsklaps in wintersprookjes. Dit zijn vijf goedkope en super charmante winterbestemmingen.

Tsjechië - Praag

Hoewel Praag allang niet meer zo voordelig is als twintig jaar geleden, is het nog steeds een van de meest voordelige én bovendien bloedmooie hoofdsteden van Europa. Praag is normaal gesproken al een sprookje, maar zodra de sneeuw de daken bedekt, wordt het helemaal een magisch plaatje. Huur ook eens een auto, en in iets meer dan een uurtje rijden ben je al in een wintersportgebied. De perfecte combi.

_Foto: Sarka Sevcikova, FreeImages_

België - Gent

België kan in de winter makkelijk het gevecht aan met Duitsland wat betreft meest gezellige kerstmarkten. Antwerpen, Brussel en het schattige Brugge doen allemaal een gooi naar de troon, maar Gent gaat er met de prijs vandoor. De gezellige Gentse binnenstad verandert tussen 4 december en 3 januari in een winter wonderland met een schaatsbaan, kerstmarkt, muziek en lekkere Vlaamse lekkernijen (zei daar iemand iets over warme wafels met kersen?).

Foto: Ruud Moret, FreeImages

Goslar - Duitsland

Er was eens een dorpje in het midden van Duitsland, in de staat Nedersaksen, dat als het winter is in een schattig Kerstdorpje verandert. De oude kronkelige straatjes lichten op in het donker, en het dorpsplein vult zich met standjes vol Duitse lekkernijen en andere Kerstsnuisterijen. Makkelijk te combineren met een bezoekje aan het statige Hannover.

Foto: marmarmet, CC0 1.0

Tallinn - Estland

Op maar zo'n twee uur vliegen van Nederland vind je Tallinn in Estland. Recht tegenover het land van de Kerstman (Finland) ligt de kleine, pittoreske hoofdstad. Nu is die stad normaal gesproken al charmant, maar in de winter wordt het helemaal een plaatje met een witte laag poeder over de oranje daken. Het is bovendien de perfecte budgettegenhanger voor het dure Helsinki aan de overkant van het water, waar je overigens dan wél weer makkelijk met een boot voor een dagje heen kunt.

Foto: Sarari1123, CC0 1.0

Straatsburg - Noord-Frankrijk

Straatsburg staat bekend als administratieve hoofdstad van Europa, waar het Europese Parlement twee weken in de maand zetelt, voordat het hele rataplan weer naar Brussel verhuist. Maar iedereen die er geweest is, zal weten dat Straatsburg niet alleen bestaat uit koude, harde kantoorgebouwen van glas, maar juist een charmant centrum heeft met kanalen en houten huisjes. Bovendien heeft de stad ook nog eens de allereerste kerstmarkt (1570) van Frankrijk!

Foto: JensPeter, CC0 1.0