Iedereen weet waar Gouda trots op is: kaas! Maar er is meer. Gouda is ook bekend vanwege haar kaarsen, stroopwafels, keramiek en kleipijpjes. De historische stad is er in geslaagd al die ambachten te bewaren, zodat jij ze kan komen bewonderen.

Goudse kaas

In kaasstad Gouda kun je er niet omheen: Goudse kaas. Bezoek de Kaaswaag, waar vroeger de kaas werd gewogen. Nu is het een museum met alles over kaas. Van april tot en met augustus is er elke donderdagochtend de bekende kaasmarkt. Een bijzonder schouwspel van boeren en kooplui die onderhandelen over de beste kaasprijs.

Kaasmarkt, Markt

Foto: Daisy Scholte

Kaarsen uit Gouda

De kaarsen uit Gouda zijn beroemd, zelfs nu ze er niet meer echt worden gemaakt. Wel vind je in het centrum nog een kleine, ambachtelijke kaarsenwinkel, waar nog originele Goudse dompelkaarsen worden gemaakt. Dat proces kun je met eigen ogen komen bekijken. De eigenaar is al kaarsenmaker sinds 1970 en vertelt graag over zijn bijzondere beroep.

Kaarserij De Gouda Kaars, Wijdstraat 6

Foto: Daisy Scholte

Echte siroopwafels

De oudste overgebleven stroopwafelfabriek van Gouda is nog steeds in werking. Elke werkdag tussen 8.00 uur en 12.00 uur kun je bij Banketbakkerij Van den Berg een kijkje nemen in de oude fabriek. Al meer dan 100 jaar maken ze hun stroopwafels op dezelfde manier. En je mag natuurlijk best een stukje proeven.

Banketbakkerij, Lange Groenendaal 32

Foto: Daisy Scholte

Keramiek en aardewerk

Aan het begin van de 20ste eeuw had maar liefst een kwart van de inwoners van Gouda een baan in de keramiekindustrie. Het gedecoreerde aardewerk is niet zo bekend als het befaamde Delfts Blauw, maar het doet er zeker niet voor onder. Bekijk een indrukwekkende collectie keramiek in het Gouda Museum of kom naar de Goudse Keramiekdagen tijdens Hemelvaart.

Museum Gouda, Achter de Kerk 14

Foto: Daisy Scholte

Handgemaakte kleipijpje

Toen de Nederlanders halverwege de 17de eeuw massaal tabak gingen roken, stichtte een Engelsman in de Gouda de eerste pijpjesfabriek. Helaas is de laatste Goudse pijpenmaker er bijna 400 jaar later, in 2006, mee opgehouden. In de Kaaswaag worden nog wel demonstraties gegeven en hier en daar zijn nog ambachtelijke pijpjes te koop.

Kaaswaag, Markt 35

Foto: Daisy Scholte