Ibiza is het hele jaar door een heerlijk eiland en schudt gelukkig steeds meer het imago van partyeiland van zich af. Als je houdt van rust en natuur, weg van de massa, dan kun je vooral in het noorden en zuidwesten je geluk niet op. Hier vind je niet alleen oogstrelende natuur, maar ook unieke restaurantjes, waar de lekkerste gerechten met lokale ingrediënten worden bereid. Supervers en met passie gemaakt. Ik selecteerde voor jou 5 bijzondere plekjes.

The Giri Café

Dit bijzondere plekje in het kleine dorpje San Joan heeft een eigen filosofie: eet met de seizoenen mee, koop lokaal je ingrediënten, trakteer al je zintuigen, zaai en oogst je eigen groente, conserveer, wees duurzaam en bereid alles met liefde. En geloof me: dat proef en voel je. Buiten kun je loom hangen op een loungebed, omringd door bloemen en een volle moestuin.

Calle Principal 5, Sant Joan

Foto: Simon Thomas, CC BY-SA 2.0

Elements

Een strandtent op het noordelijke strand Benirras, omgeven door natuur. De verse fruitsapjes die ter plekke worden gemaakt zijn moeilijk te weerstaan. Op de menukaart staan vooral pasta's en salades met lokale, verse ingrediënten. Doen: kom hier op zondagavond. Een groepje hippies komt dan samen om de zon tijdens zijn ondergang de zee in te begeleiden met drums. Indrukwekkend schouwspel.

Benirras, Sant Miquel

Foto: Josep a.k.a xamonich, CC BY-SA 2.0

La Sardina Loca

Verscholen op een afslag richting Cala d'Hort. Het leuke interieur ademt een stoer, basic strandgevoel. De menukaart staat garant voor supervers lekkers. Het zijn voornamelijk lokale ingrediënten die worden gebruikt om heerlijke broodjes, salades, sapjes en meer te maken. Extra leuk: tijdens de zomer worden de avonden gevuld met live muziek van lokale artiesten.

Camí Cala Carbó 6, Sant Josep

Foto: Wicker Paradise, CC BY 2.0

La Paloma

Een plekje dat je eigenlijk liever geheim houdt. Je vindt dit geweldige familierestaurant in het rustige dorpje San Lorenzo. Gelegen in een boomgaard en met veel passie ingericht (denk aan muurschilderingen). De gerechten die uit de keuken komen zijn stuk voor stuk niet te versmaden. Sleutelwoorden: versgemaakt en authentiek. Van gezonde sapjes en in een houtoven gebakken focaccia's en pizza's tot zalige taartjes.

C/ Can Pou 4, San Lorenzo

Foto: Roman Filipkowski, CC BY 2.0

Bar Costa

Een van de oudste bars van Santa Gertrudis. Geliefd vanwege de heerlijke 'bocadillos', belegd met ibérico of serrano ham. Op het terras staan krukjes die je aan lage houten tafeltjes kunt aanschuiven. Binnen vind je een ruimte vól kunstwerken waar je je ogen uitkijkt. Het verhaal gaat dat veel kunstenaars de lekkernijen vaak met kunst betalen.

Plaça de l'Esglèsia, s/n, 07819 Santa Gertrudis de Fruitera

Foto: Mover el Bigote, CC BY 2.0