Lombok is van oudsher één van de meest kleurrijke en populaire wijken van Utrecht. Cabaretier Wim Sonneveld zag er het levenslicht en verschillende culturen leven in deze wijk gemoedelijk naast elkaar. Omdat Lombok dichtbij het station ligt, kun je de wijk eenvoudig bezoeken tijdens een weekendje Utrecht. Ik verklap de 5 leukste plekjes.

Zwemmen bij De Munt

Mijn eerste appartementje in Utrecht keek uit over 'De Munt', ofwel: het oude Muntgebouw. Vroeger werden hier de guldens, dubbeltjes en kwartjes geslagen. Maar nu is het prachtige historische pand uit het begin van de 20ste eeuw gereserveerd voor congressen en evenementen. Vanaf het bruggetje tegenover De Munt kun je prima picknicken en bij lekker weer zelfs zwemmen in het kanaal.

Leidseweg 90, Utrecht

Foto: FaceMePLS, CC BY 2.0

Molen de Ster

Je kunt de Molen niet missen als je door Lombok wandelt. De Ster torent overal bovenuit. Op zaterdag is het goed toeven op het terras van de molen met uitzicht over het water en het Utrechtse centrum in de verte. De molen is bovendien het decor van diverse festivals in de wijk, zoals het jaarlijkse bierfestival waar je je tegoed kunt doen aan de beste bieren uit de regio.

Molenpark 3, Utrecht

Foto: E. Dronkert, CC BY 2.0

Vintage en een bakkie: Zwartgoud koffie

Lombok wordt gezien als één van de hipste wijken van Utrecht, dus een dito koffiezaak mag niet ontbreken. Onlangs opende Zwartgoud haar deuren in de wijk. Een diep donkere zaak waar je geweldige koffie kunt drinken en vintage meubels en accessoires kunt kopen. Ook de broodjes en zoetigheden die naar je lonken in de vitrine zijn niet te versmaden.

Kanaalstraat 107, Utrecht

Foto: Unsplash, CC0 1.0

Culturele dagstart: Kopi Susu

Wil je je helemaal onderdompelen in de wijk Lombok? Begin de dag dan bij Kopi Susu. In het gezellige hoekcafeetje komt de hele buurt overdag samen om koffie te drinken en bij te kletsen. Je kunt ook genieten van exposities van lokale artiesten, jamsessies en optredens. Hier start je ook de geweldige anderhalf uur durende GPS wandelroute, die je langs de meest bijzondere plekken van de buurt voert.

J.P.Coenstraat 69, Utrecht

Foto: PublicDomainPictures, CC0 1.0

Modern Aziatisch eten bij Jasmijn & ik

Wat mij betreft is dit het beste Aziatische restaurant in Utrecht. De keuken laat zich het best omschrijven als: de Aziatische keuken in een modern jasje. De kaart staat vol met Vietnamese, Chinese en Thaise gerechten die klinkende namen dragen als 'vrolijke Vietnamese bootjes' en 'Mantel uit Kanton'. Er wordt alleen met biologische en fairtrade ingrediënten gekookt. Wel even reserveren!

Kanaalstraat 219, Utrecht

Foto: photaubay98, CC0 1.0