Ik voel me ontzettend bevoorrecht dat ik de 'Utrechtse kraag', onderdeel van de Hollandse Waterlinie, mijn achtertuin mag noemen. Wekelijks fiets en wandel ik langs de forten, vestingen en kastelen die het land ooit moesten beschermen tegen indringers. De verdedigingswerken zijn nu weer één met de natuur of kregen een nieuwe bestemming. Dit zijn mijn highlights langs de Waterlinie.

Fort aan de Klop

Officieel ligt dit fort nog precies in Utrecht, maar dan net aan het randje. Het fort is een beetje verstopt tussen de bomen en dat vind ik er nu juist zo leuk aan. Een paar jaar geleden is het omgetoverd tot restaurant en dankzij het enorme terras met grasveld, geitjes en konijnen is het één van mijn favoriete cafés voor een wijntje op zondagmiddag.

1e Polderweg 2, Utrecht

Foto: jenny downing, CC BY 2.0

Slot Zuylen

Wekelijks fiets ik langs dit prachtige kasteel en het brengt altijd weer een glimlach op mijn gezicht. Het middeleeuwse Slot Zuylen werd gebouwd in de 13de eeuw, maar kasteelvrouwe en schrijfster Belle van Zuylen maakte het slot zo'n 600 jaar later beroemd. 's Weekends opent het slot de tuinen en zalen voor bezoekers. De grensverleggende meubels, ontworpen door Gerrit Rietveld, zijn zeker het bewonderen waard.

Tournooiveld 1, Oud Zuilen

Foto: Andrea Lai, CC BY 2.0

Veldkeuken Amelisweerd

Op steenworp afstand van het centrum van Utrecht vind je de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd, die wellicht niet groot zijn, maar waarop je diverse leuke wandelroutes kunt ontdekken. Even uitpuffen bij Veldkeuken is een aanrader. Uit de keuken en bakkerij komen de lekkerste broodjes en taartjes tevoorschijn, allemaal biologisch en gemaakt met ingrediënten afkomstig uit de historische moestuinen op landgoed Amelisweerd.

Koningslaan 11A, Bunnik

Foto: inger maaike, CC BY 2.0

Fort bij Rhijnauwen

Het stervormige Fort bij Rhijnauwen is het grootste verdedigingswerk langs de Hollandse Waterlinie. Dit machtige vestingwerk bood ooit plaats aan 150 kanonnen en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog nog door de Duitsers bezet. Nu is het een waardevol natuurgebied en thuisbasis van ijsvogels, reeën, vleermuizen, ringslangen en wezels. Een bezoek kan alleen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer die je de bijzondere toegangspoort, flankpartij en kazerne laat zien.

Vossegatsedijk 5, Bunnik

Foto: E. Dronkert, CC BY 2.0

Waterlinie Museum

Het Waterlinie Museum in Fort aan de Vechten is bijna klaar om haar deuren te openen. Tot die tijd kun je in ieder geval al genieten van een expositie over de Romeinse vondsten die in de buurt werden gedaan. In de lente en zomer is het terrein het decor van diverse festivals en de brasserie is een prima plek om even neer te ploffen met een kop koffie.

Marsdijk 2, Bunnik

_Foto: Vincent van der Heijden, CC BY 2.0_