Ze zeggen dat de Limburgers de echte Bourgondiërs zijn. Maar in het hoge noorden lusten ze er ook wel pap van. Duik daarom eens in het culinaire leven van Groningen met deze vijf hippe happen.

Pernikkel

Bij Pernikkel doen ze alles zelf. Van het bouwen van de bar tot het knutselen van het ventilatiesysteem. En dat gebeurt ook in de keuken. Bij Pernikkel wordt namelijk niet gekookt met pakjes en zakjes. Hier wordt alles zelfgemaakt. De kleine kaart verandert elke week, zodat de ingrediënten altijd vers en van het moment zijn.

Aweg 2, Groningen

Foto: Daisy Scholte

Het Concerthuis

Hier worden de sapjes in jampotten geserveerd en komen burgers op houten planken. Niets gaat zoals het hoort en dat is de bedoeling. Beginnen met het toetje? Dat moedigen ze bij het Concerthuis juist aan. Op zondagochtend vergeet je je kater met de beruchte Brakke Brunch, waar zelfs een bakje paracetamol op het buffet staat.

Poelestraat 30, Groningen

Foto: Daisy Scholte

De Uurwerker

Hier nippen freelancers met laptops van hun latte machiato en zoeken de slimme studentenkoppen ontspanning tussen de colleges door. De simpele, maar smaakvolle happen bestel je zelf aan de bar, terwijl de dj een prettig deuntje draait. Deze hipster hotspot is hot!

Uurwerkersplein 1, Groningen

Foto: Daisy Scholte

Wadapartja

'Wadapartja!' Spreek dat eens drie keer uit. Dan blijkt ineens dat je 'wat apart ja' zegt. Een typisch Groningse uitspraak die sinds kort ook de naam van deze hippe lunchroom is. Ontbijten, lunchen, shoppen, vergaderen, het is misschien wadapartja, maar hier kan alles! Dus vergeet na dat heerlijke broodje niet nog even te snuffelen tussen de mooie hebbedingetjes.

Gedempte Zuiderdiep 41, Groningen

Foto: Daisy Scholte

Flinders

Plof neer in de gezellige design zithoek van Flinders, met uitzicht op de vijver in het Noorderplantsoen. Bestel een goeie koffie met een verse meergranen sandwich en sla de krant van vandaag eens open. Dit is pas echt ontspannen! In dit hippe café voelt iedereen zich meteen thuis.

Kruissingel 1, Groningen

Foto: Daisy Scholte