De binnenstad van Leiden telt 35 hofjes: prachtige, idyllische tuinen, omringd door kleine arbeiderswoningen. Ooit bedoeld als huisvesting voor arme bejaarden, nu een plek waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Ontdek de hofjes van Leiden met mijn 5 tips.

Het oudste hofje

Het St. Annahofje, ook wel het Aalmoeshuis genoemd, is gesticht in 1492. Het is het enige hofje met een eigen kapel. Het Aalmoeshuis staat in de top-100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. In de prachtige tuin kun je je goed voorstellen hoe het er 500 jaar geleden uitzag. Op zaterdag is de kapel open voor bezoekers.

Middelstegracht

Foto: Daisy Scholte

Het stilste hofje

Achter een grote, zware deur vind je het Jean Pesijnhofje. De Franse vluchteling Jean Pesijn liet het hofje bouwen nadat zijn enige dochter was overleden aan de pest. De stilte in het hofje is haast betoverend. Het Jean Pesijnhofje is het enige hofje dat nog geregeerd wordt door regenten.

Kloksteeg

Foto: Daisy Scholte

Het hof zonder 'je'

Het enige hof zonder 'je' is de Meermansburg. Origineel telde het hof 63 arbeiderswoningen en het is daarmee veruit de grootste van alle Leidse hofjes. Nu zijn er nog 30 woningen over. De imposante toegangspoort en de fraaie pomp zijn een absolute must-see in dit authentieke hof.

Oude Vest

Foto: Daisy Scholte

Muzikale hofjes

Een echt bijzondere manier om kennis te maken met de Leidse hofjes is tijdens de Leidse Hofjesconcerten. In het Pinksterweekend zijn de mooiste hofjes podium voor conservatorium- studenten die cum laude zijn afgestudeerd. Zij geven intieme concerten in meer dan tien verschillende hofjes. De concerten zijn allemaal gratis.

www.leidsehofjesconcerten.nl

Foto: Daisy Scholte

Op hofjestour

Wil je alle Leidse Hofjes ontdekken? Maak dan een stadswandeling langs de Leidse hofjes. Bij het Visitor Centre Leiden koop je voor een paar euro een gids die je langs 12 van de 35 hofjes leidt. Bij elke locatie staat in het Engels en Nederlands een korte beschrijving over de hofjes.

VCL, Stationsweg 41

Foto: Daisy Scholte