De Indonesische stad Yogyakarta is de culturele hoofdstad van het eiland Java. Waar je dat zoal aan merkt? Je struint er langs marktkramen vol lokale delicatessen, bezoekt het eeuwenoude paleis van de sultan en maakt er kennis met traditionele ambachten. Ontdek Yogya en dompel je onder in de Javaanse cultuur.

Proef de smaken van Java tijdens een kookcursus

Met zoveel eilanden en volkeren is het lastig om de Indonesische eetcultuur in één keuken samen te vatten. Ook Java kent haar eigen culinaire tradities, en de leukste manier om de smaken te doorgronden is door een kookcursus te volgen. In Yogyakarta kan dat bij Viavia. Een kooksessie begint met een bezoek aan de lokale markt, waarna je in kleine groepjes de verschillende gerechten gaat bereiden.

Jl. Prawirotaman 30

Foto: Stéphanie Versteeg

Kraton: het paleis van de sultan

De kraton in Yogyakarta is het paleis van de sultan, en wordt ook wel het culturele en politieke hart van de stad genoemd. Het paleis is in de ochtend geopend voor publiek, en je maakt er een ommetje langs eeuwenoude historie en cultuur. Een groot deel van de ruimtes is ingericht als museum en in de paviljoens op het terrein worden bijna dagelijks voorstellingen gegeven.

Jl. Alun Alun

Foto: Stéphanie Versteeg

Het wereldberoemde Ramayana-ballet

Javaanse danskunst is onlosmakelijk verbonden met Yogyakarta. De bekendste dansvoorstelling is het Ramayana-ballet, dat het liefdesverhaal van de hindoeïstische prins Rama en zijn ontvoerde vrouw Sita vertelt. In de droge maanden vormt het Prambanan tempelcomplex - dat net buiten de stad ligt - elke avond het indrukwekkende decor van dit heldenepos vol muziek, dans en drama. Niet te missen als je in Yogya bent.

Prambanan

Foto: Stéphanie Versteeg

Bijzonder batik

Yogyakarta staat bekend om batik, een eeuwenoude kunstvorm waarbij stukken stof worden versierd met kleurrijke en gedetailleerde prints. Van de overhemden in toeristenwinkeltjes tot prijzige doeken in kunstgaleries, werkelijk overal in de stad kom je het tegen. Wil je iets moois meenemen voor thuis? Pas dan goed op voor agressieve verkopers op straat. Je kunt je beter rustig oriënteren voordat je overgaat tot een aankoop.

Jl. Tirtodipuran 48

Foto: Travelling Imageman, CC BY-SA 2.0

Ontspannen tijdens een Javaanse massage

Eindeloze treinreizen en lange busritten: reizen door Indonesië kan een aanslag op je lichaam zijn. De meest efficiënte manier om weer even op te laden is met behulp van een traditionele massage. Verwacht geen zachte aanpak, want de dames gaan graag grondig te werk. Tijdens een Javaanse massage worden al je spierknopen en spanningen weggemasseerd en kom je gegarandeerd als
herboren weer naar buiten.

Jl. Sosrowijayan

Foto: Visualhunt, CC0 1.0