Zuidwest-Jutland is dichtbij genoeg om in een korte vakantie naartoe te rijden. Het leuke is dat je in deze Deense regio eigenlijk heel Denemarken tegenkomt. Zo kun je hier kennismaken met de Deense stadjes en natuur en natuurlijk met de Deense Vikingen en LEGO. En wie weet maakt het je nieuwsgierig genoeg voor een langere vakantie in de rest van Denemarken.

Deense stadjes: Ribe

Deense dorpen en stadjes zien er met hun gekleurde gevels en vakwerkhuizen vaak erg gezellig uit. Het beste voorbeeld hiervan is Ribe, het oudste stadje van Denemarken. Na een wandeling door de straatjes, waar de huisjes soms flink voorover leunen, kun je een van de torens van de domkerk beklimmen voor een uitzicht op de stad en het Deense landschap eromheen.

Ribe Domkirke (Domkerk van Ribe): Torvet, Ribe

Foto: Sandra van Bijsterveld

Deense natuur: de Deense Waddenzee

In Denemarken is de zee nooit ver weg en Zuidwest-Jutland heeft een eigen stukje Waddenzee. Waddeneiland Mandø is tegenwoordig verbonden met het vasteland, maar nog niet zo lang geleden was er alleen een weg over het wad, die bij vloed onder water stond. Over die weg kun je vanaf het Waddenzeecentrum met een tractorbus het wad op rijden, om vanaf Mandø met een gids zeehonden of kleinere zeediertjes te gaan zoeken.

Vadehavscentret (Waddenzeecentrum): Okholmvej 5, Ribe

Foto: Calvin Smith, CC BY 2.0

Deense Vikingen

Zeker als je met kinderen op vakantie bent of geïnteresseerd bent in geschiedenis, maken verhalen over Vikingen een bezoek aan Denemarken nog leuker. In Ribe kom je er alles over te weten: in het centrum staat het Vikingmuseum van Ribe en buiten de stad kun je in Ribe Vikingecenter een echte Vikingdag beleven in een openluchtmuseum vol activiteiten. In de eerste week van mei is er zelfs een internationale Vikingmarkt.

Ribe Vikingecenter: Lustrupvej 4, Ribe / Museet Ribes Vikinger: Odins Plads 1, Ribe

Foto: Sandra van Bijsterveld

Deense visserij en scheepvaart

Met zoveel zee is het niet gek dat visserij altijd belangrijk is geweest voor de Deense economie. In het Fiskeri- og Søfartsmuseet in Esbjerg kun je zien hoe de visserij en zeevaart zich hebben ontwikkeld. Als je naar buiten stapt, kun je de moderne haven van Esbjerg met eigen ogen zien liggen. Ook modern is het kunstwerk dat hier aan het strand staat: 4 reusachtige mensfiguren die uitkijken over zee.

Fiskeri- og Søfartsmuseet: Tarphagevej 2, Esbjerg

Foto: Erich Ferdinand, CC BY 2.0

Deens icoon: Legoland Billund

Legoland Billund mag je eigenlijk niet overslaan als je naar Denemarken gaat. Niet alleen omdat LEGO zo'n ijzersterk Deens icoon is, maar ook omdat het park leuk is voor alle leeftijden. Voor de kleintjes is er Duploland, voor grotere kinderen zijn er stoere attracties en wie het rustig aan wil doen, kan in de miniatuurwereld van LEGO plekken uit Denemarken en de rest van de wereld bekijken.

Legoland Billund: Nordmarksvej 9, Billund

Foto: Sandra van Bijsterveld