"Bûter, brea en griene tsiis. Wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries." Dat is een bekende Friese uitspraak. Maar weet je wel wat het betekent? "Boter, brood en groene kaas. Wie dat niet zeggen kan is geen oprechte Fries". In het hoge noorden zijn ze zo gek op eten, dat ze er zelfs in hun belangrijkste spreekwoorden over praten. In Leeuwarden wordt de liefde voor eten helemaal duidelijk. Met al die leuke restaurants is het moeilijk kiezen. Om je een beetje op weg te helpen een top 5 in Leeuwarden voor echte foodies.

Café de Bak

Je hoeft geen crimineel te zijn om een kopje koffie te krijgen in de gevangenis. In de voormalige bajes van Leeuwarden vind je Café de Bak, waar je zonder boeien kunt genieten van een borrel of een lekkere lunch. Op vrijdagmiddag is er een 'vrijmibo' met livemuziek en kun je de avond goed beginnen met een bakhap. Dat is eten wat de pot schaft, zoals dat hoort in de gevangenis.

Blokhuisplein 40, 8911 LJ Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

Eindeloos

Eindeloos genieten van het lekkerste dat Friesland te bieden heeft? Dat kan in restaurant Eindeloos. In het monumentale pand midden in de binnenstad kookt de chef uitsluitend met lokale producten en dagverse groenten. De ingrediënten zijn zo vers dat de menukaart afhankelijk is van wat er die dag binnenkomt. Laat je dus verrassen met een uitgebreide proeverij van kleine gerechten.

Korfmakersstraat 17, 8911 LA Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

Leeuwarden Lounge

Begeef je in mystieke Oosterse sferen in Leeuwarden Lounge. Op de comfortabele loungebanken trek je je benen helemaal op en ontspan je onderuit gezakt in de grote kussens. Laat je verwennen met Arabische tapas en een goed glas wijn. Hier kun je uren dippen en prikken in de schalen vol lekkers. De avond sluit je in stijl af met een fruitige waterpijp die je gezellig met elkaar deelt.

Korfmakersstraat 13, 8911 LA Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

Broodje Bewust

De biologische broodjeszaak Broodje Bewust is een heerlijke plek om even pauze te nemen van al het shoppen in de binnenstad. Hier weet je zeker dat alle ingrediënten eerlijk en puur zijn. Met een vers sapje en een goed belegd broodje kun je er weer helemaal tegenaan. Broodje Bewust is om 08:00 uur al open. Je kunt er dus ook terecht voor een gezond ontbijt.

Groentemarkt 1, 8911 JB Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte

House of Taste

Krijg je geen genoeg van al die lekkere Friese producten en wil je wat meenemen voor thuis? Dat kan! Bij delicatessenwinkel House of Taste verkopen ze echt alles wat Fries en lekker is. Het is een walhalla voor foodies: lokale biertjes, verse kazen, droge worst en zelfs echte Friese nougat en gerookte olijfolie uit de buurt. Dit is genieten van het goede leven.

Kleine Kerkstraat 36, 8911 DM Leeuwarden

Foto: Daisy Scholte