Tomaten, olijven, feta, ham, komkommer; dat zijn waarschijnlijk de ingrediënten waaraan je denkt wanneer ik je naar de Griekse keuken vraag. Maar kan je een ander gerecht opnoemen dan moussaka? En wist je dat de Grieken hun brood soms 2 maal bakken om het beter te kunnen bewaren? Geen zorgen, ik neem je mee naar het stadje Chania op het zonnige eiland Kreta en vertel je waar je 5 Griekse heerlijkheden kan vinden.

Slurpen aan een kopje bergthee

Op Kreta vind je bergthee. Die wordt gemaakt van de Sideritisplant en zou een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid. Zo wordt hij gedronken om de vertering te bevorderen, maar ook om het immuunsysteem te versterken, griep te bestrijden en allerlei verkoudheidssymptomen tegen te gaan. Maar bergthee is ook gewoon erg lekker met een koekje of wat gebak erbij.

Cretan Nature, overdekte marktplaats van Chania n° 64-66, Kreta

Foto: Graeme Churchard, CC BY 2.0

Een stroom van zoet geluk

Je kan geen Griekse zoetigheden vermelden zonder het over loukoumades te hebben. Loukoumades zijn gefrituurde deegballetjes gevuld met lopende honing. Wanneer je er eentje in je mond stopt en open bijt, loopt de honing zo over je tong. Hemels! Loukoumades zijn meestal iets kleiner dan pingpongballetjes en dus perfect als zoet finger food.

Kronos, Mousouronstraat 23, Chania, Kreta

Foto: Alpha, CC BY-SA 2.0

Olijven voor vriend en vijand

Of je houd van olijven, of je vindt ze vreselijk. Op Kreta heeft zowat elke familie zijn eigen olijfboom of -boomgaard en iedereen maakt er zijn eigen olijfolie. Gespecialiseerde winkels als The Olive Shop zijn er dan ook voor de toeristen. Je vindt er tientallen soorten olijfolie die je als wijn kan proeven, maar ook keukenproducten gemaakt van het hout van olijfbomen. Leuk als souvenir!

The Olive Shop, Portoustraat 36, Chania, Kreta

Foto: Jay Bergesen, CC BY 2.0

Beschuit, maar anders

Paximadi is beschuit met een Griekse toets. Het is brood dat 2 maal gebakken is om het langer te kunnen bewaren. De Grieken eten het echter niet zo, maar verzachten de paximadi eerst met wijn, water of - uiteraard - olijfolie. Net zoals de bakker verschillende soort brood verkoopt, vind je er ook verschillende soorten paximadi, vaak in grote, doorzichtige zakken.

Bakkerij Koroniotakis, overdekte marktplaats van Chania n° 2, Kreta

Foto: Stefanos Vasdekis, CC BY-SA 2.0

Voel je weer kind en speel duikboot

Inderdaad, voor het laatste Griekse gerechtje moet je je verbeelding gebruiken. Wanneer je "duikboten" of "lepelzoetigheden" eet, stop je een lepel in een pot met een zoete pasta gemaakt van geconserveerde vruchten. Wanneer de lepel vol zoetigheid zit, dompel je hem even onder in een glas koud water (het duikbooteffect) alvorens de zoetigheid op te smullen. Doordat je de pasta even in het water stopt, wordt hij lopend en geeft hij smaak af aan het water. Het is dan ook de bedoeling dat je eerst je zoetigheid op eet als een lolly en daarna je glas leeg drinkt.

Miden Agan, Daskalogianistraat 70, Chania, Kreta

Foto: Kent Wang, CC BY-SA 2.0