De dag beginnen met een lekker ontbijtje dat voor je klaargemaakt wordt, een goede kop koffie en een boek of krant: uit ontbijten gaan vind ik een van de leukste dingen die er zijn. In Hamburg zijn er gelukkig vele cafeetjes om uit te kiezen voor het ontbijt. Dit zijn mijn vijf favorieten.

Start de dag met een stevige espresso van Italbrot

Het fijnste ontbijt vind je toch vaak waar je het niet verwacht: Italbrot is een onopvallend tentje dat je waarschijnlijk zo voorbij zou lopen. Doe dat echter niet want dan mis je misschien wel de lekkerste zelfgebakken broodjes en taartjes van Hamburg. Italbrot wordt gerund door een Italiaanse familie die alles zelf bakt en altijd klaar staat voor een gezellig praatje. Een kopje espresso dat precies goed is maakt het af.

Elmenhorststraße 10, 22767 Hamburg

Foto: Michelle Tribe, CC BY 2.0

Ontbijt in St. Pauli: Kraweel

Kraweel voelt aan als een gezellige en bonte huiskamer waar je je meteen op je gemak voelt. Aan de vele locals die hier komen kun je vragen wat je niet mag missen in St. Pauli, zodat je meteen na je ontbijt op ontdekkingstocht kunt gaan.

Paul-Roosen-Straße 6, 22767 Hamburg

Foto: Pete, CC BY 2.0

Start een dagje shoppen in de Schanze bij Moraba

Een dagje shoppen begin je het beste met een ontbijt bij Moraba, in het hart van het Schanzenviertel. Ga aan het raam zitten en kijk met een verse jus voor je neus hoe de Susannenstraße wakker wordt. Moraba heeft een ruime ontbijtkeuze, van yoghurt met fruit en muesli tot Franse en Turkse ontbijtjes.

Susannenstraße 6, 20357 Hamburg

Foto: Randal Whitmore, CC BY 2.0

Tekenen op de menukaart bij Kaffee Stark

Bij Kaffee Stark kun je achterover geleund tegen zachte kussens rustig wakker worden met een boek op schoot. De koffie drink je hier natuurlijk sterk! Mocht je je vervelen, dan kun je je creativiteit uitleven op de menukaart: daar mag je namelijk op tekenen.

Wohlwillstraße 18, 20359 Hamburg

Foto: Harsh Patel, CC BY 2.0

Vegan American Pancakes bij Mamalicious

Voor een veggie en vegan ontbijt ga je naar Mamalicious. Ook een aanrader als je eigenlijk helemaal niet vegetarisch of vegan door het leven gaat! Mama ligt voor mij niet echt op een ochtendroute, maar voor de American pancakes rijd ik graag een stukje om!

Max-Brauer-Allee 277, 22769 Hamburg

Foto: m01229, CC BY 2.0