Duitsland suf en voor oude mensen? Ik dacht het niet! Wat mij betreft behoren de Duitse steden tot enkele van de hipste van Europa en elke stad heeft zijn eigen charme. Alle hieronder genoemde steden zijn prima te bereiken vanuit Nederland per auto of met de trein en hierdoor dus een ideale bestemming voor een (verrassend) weekendje weg niet al te ver van huis.

Keulen

Keulen is een prachtige stad gelegen aan de Rijn. Langs de oevers kunt je heerlijk struinen of een terrasje pakken. Ook kun je de rivier met een kabelbaan oversteken voor een prachtig uitzicht over de stad. De belangrijkste bezienswaardigheid is natuurlijk de prachtige Dom, in de Altstadt. Ook de astronomische klok van het Rathaus vond ik erg bijzonder om te zien.

Foto: Pixabay

Düsseldorf

Düsseldorf is wat mij betreft de beste stad van Duitsland om te gaan shoppen. Aan de Königsallee, ook wel de Kö genoemd, vind je luxe winkels van alle grote modemerken als Gucci en Armani. Daarnaast zijn er diverse winkelcentra verdeeld over de stad zoals Stillwerk en Schadow Arkade. Lunchen doe je natuurlijk bij een lokale Bäckerei die je op elke hoek van de straat vindt.

Foto: Pixabay

Stuttgart

Stuttgart aan rivier de Neckar is de geboorteplaats van Mercedes en Porsche, dus als je van auto's houdt, zit je hier goed. Beide merken hebben een eigen museum. Ook is de stad een voormalige koninklijke stad. Er zijn diverse sloten die je kunt bezoeken, waaronder Schloss Ludwigsburg, het Neues Schloss en het Altes Schloss. Bovenop de Württemberg ligt Grabkapelle, dat qua bouwstijl geïnspireerd is op het Pantheon in Rome.

Foto: Pixabay

Neurenberg

Een stad die een onvergetelijke indruk op mij maakte was Neurenberg. Hier bezocht ik de Reichsparteitagsgelände, het gebied in het zuidoosten van de stad waar Hitler zijn toespraken hield en de nazi's zich etaleerden. Een trieste maar imposante bezienswaardigheid. Een niet te missen delicatesse is de Nürnberger Rostbratwurst, een worstje van varkensvlees met marjolein. Je koopt hem bij diverse stalletjes op het centrale plein.

Foto: Pixabay

München

Helemaal in het zuiden van Duitsland vind je München, een toffe stad om net voor kerst te bezoeken omdat ze hier fantastische kerstmarkten hebben. Met name die in de Englischer Garten zijn de moeite waard. Dit park is een van 's werelds grootste stadsparken en is ook een heerlijke plek voor een picknick in de lente en zomer. Op de Eisbach Rivier in hartje stad kun je surfen, heel bijzonder!

Foto: Pixabay