De interessantste stedentrips vind ik de stedentrips naar 'onverwachte' steden. Plaatsen die je misschien wel kent, maar waarvan je nooit verwacht had dat het zulke leuke en verrassende steden zouden zijn. Deze vijf steden in Noord-Duitsland passen helemaal in dat plaatje. Nu heb ik ze natuurlijk ontdekt omdat ik in Hamburg woon en dus 'in de buurt' ben, maar deze steden liggen allemaal niet zo heel ver van de Nederlandse grens. Perfect dus voor een weekendje weg.

Kunst in Hannover

Hannover heeft de naam saai te zijn, maar niets is minder waar. Als kunstliefhebber kun je hier echt je hart ophalen. Er zijn uitstekende musea zoals het Sprengel Museum, maar het leukst aan Hannover vind ik dat je de gaafste kunst gewoon op straat vindt. Het project 'Kunst in der Stadt' heeft verschillende gratis wandelroutes uitgezet die je langs alle kunstwerken op straat voeren. Sla ook vooral de wijk Linden niet over als je van street art houdt!

Foto: Fem Eggers

Wereldreizen in Bremen

Ontdekkingsreizigers voelen zich op hun plek in de oude Hanzestad Bremen. Het prachtige Übersee-Museum is een perfect startpunt voor je wereldreis. Je vindt hier een fascinerende mix van volkenkunde en natuurkunde. Dwalend door de steegjes van het wijkje Schnoor waan je je vervolgens even in de Hanzetijd. Aan wandelpromenade de Schlachte kun je zelfs slapen op een oud zeilschip, de Alexander von Humboldt. In de zomer is de Schlachte dé plek voor een biertje in een van de Biergartens.

Foto: Pixabay

Veelzijdig Münster

Hoewel Münster niet zo heel groot is, heeft het een beetje van alles: het historische centrum met musea en de universiteit (en een botanische tuin die gezien mag worden), de Aasee om te wandelen, varen en fietsen, en de Stadthafen. Vooral in de zomer is de Stadthafen, ook wel 'Kreativkai' genoemd, een levendig stukje Münster. Je vindt er onder meer een grote bioscoop, restaurants, een jazzclub en een tentoonstellingshal voor hedendaagse kunst.

Foto: Pixabay

Terug in de Tijd in Lüneburg

Dankzij de zouthandel was Lüneburg vroeger een van de rijkste Hanzesteden. Die sfeer kun je nog steeds proeven, want het fraaie middeleeuwse centrum van de stad is goed bewaard gebleven. Over proeven gesproken, ga vooral even langs bij het Brauereimuseum! Het mooiste uitzicht over de stad heb je vanaf de watertoren. Ben je op zoek naar ontspanning, dan kun je in een stad met zo'n zoutverleden natuurlijk niet om de zoutthermen heen...

Foto: Pixabay

Hip & Happening Hamburg

In dit lijstje mag mijn eigen stad niet ontbreken! Hamburg zal je niet teleurstellen: je vindt er UNESCO-erfgoed en hypermoderne architectuur, gave musea maar ook street art, Seemannskneipen naast hippe clubs, de rust in de parken tegenover de 24-uurs bedrijvigheid in de haven. Het allerleukst aan Hamburg vind ik dat elke wijk anders is. Daar krijg je al iets van mee als je van de Speicherstadt en HafenCity langs de Elbe naar Blankenese fietst of wandelt.

Foto: Pixabay