Alhoewel steden als Rome, Parijs en Londen natuurlijk bij iedereen tot de verbeelding spreken, zijn het voor mij vaak de steden in noordelijk Europa die me het meest weten te boeien. Vaak liggen ze vlakbij (of middenin) de natuur, hebben ze toffe winkels en een bepaalde vibe die ik graag mijn passie voor het noorden noem. Dit zijn mijn tips voor leuke steden in Noord-Europa!

Reykjavík

Mijn meest favoriete noordelijke stad is toch wel Reykjavík, de hoofdstad van IJsland. Absolute must-sees zijn het hypermoderne concertgebouw Harpa, de haven en de kerk Hallgrimskirkja. Shoppen doe je op de Laugavegur en een burger scoor je bij Hamborgarafabrikkan. Tijdens mijn laatste bezoek aan IJsland in januari zag ik zelfs het Noorderlicht vanuit mijn hotel in de stad. Zo bijzonder!

Foto: Pixabay

Helsinki

Helsinki is de hoofdstad van Finland en weet mij steeds weer te verrassen. De prachtige Uspenski-kathedraal is een prachtige Russisch-orthodoxe kerk en ook de Domkerk van Helsinki is een niet te missen bouwwerk. Wil je een frisse neus halen, bezoek dan Suomenlinna, een vesting die op zes eilanden voor de haven van de stad is gebouwd. Vanaf het marktplein ben je er binnen no-time met de boot.

Foto: Pixabay

Oslo

Oslo is de bruisende hoofdstad van Noorwegen, het land van fjorden en trollen. Een bezoek aan het Vigelandsparken mag je absoluut niet missen en liefhebbers van kunst komen aan hun trekken in het Munch Museet, waar diverse werken van Edvard Munch te vinden zijn. Liever actief bezig? Doe dan zoals een Hollander betaamt en ga fietsen langs de oevers van de Akerselva-rivier.

Foto: Pixabay

Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm bezocht ik meermaals, zowel in de zomer als in de winter. De relaxte sfeer die er hangt zorgt ervoor dat ik me hier altijd meteen thuis voel. Een niet te missen hoogtepunt is natuurlijk het oude stadsdeel Gamla Stan; je kunt hier uren door de nauwe straatjes slenteren. De beste plek voor een Fika (koffie met iets lekkers) is Chokladkoppen, de white chocolate cheesecake is hier een absolute aanrader!

Foto: Pixabay

Riga

Riga is een toffe stad voor een weekendje weg met vriendinnen! Je kunt er goedkoop shoppen, een beetje cultureel doen en 's avonds prima op stap gaan. In de oude binnenstad bezoek je uiteraard het Stadhuisplein en de Dom van Riga. 's Avonds kun je prima vertoeven in de Skyline Bar van het Radisson Blu Hotel, ook toegankelijk als je hier niet overnacht!

Foto: Pixabay