De Semana Santa, de heilige week, is de belangrijkste week van het jaar voor veel Spanjaarden. Tijdens deze week voor Pasen ben je in veel Spaanse steden getuige van bijzondere rituelen, parades en festivals. Maar het is ook een goede tijd om te relaxen. Veel Spanjaarden zijn een weekje vrij, trekken erop uit en genieten van hun vrije dagen. Er hangt dan een goede en gemoedelijke sfeer in de Spaanse steden. Ofwel: ¡Venga!

Barcelona: de Goede Vrijdag-processies

Het stond misschien niet bovenaan je lijstje, maar de processie op Goede Vrijdag is beslist een evenement dat je eens meegemaakt moet hebben in Barcelona. Tijdens de processie wordt de passie van Christus verbeeld en dit ontroert toeschouwers altijd erg. Je ziet veel vrouwen hun ogen deppen! De processie wordt begeleid door mannen die traditionele angstaanjagende puntmutsen dragen.

Carrer de Ferran, Barcelona, Spanje

Foto: Anna & Michal, CC BY 2.0

Valencia: Witte Donderdag vol licht

In Valencia zit de heilige week vol met bijzondere festivals. Op Witte Donderdag herdenken de Valencianen dat Jezus werd gearresteerd, door hun belangrijkste Christusbeelden buiten de kerken te plaatsen, zodat zij deze kunnen vereren. Zodra het donker is, gaan de locals met kaarsen naar buiten en lopen zij, op het ritme van trommels, langs de heilige plaatsen van de stad.

Plaza del Rosario, Valencia, Spanje

Foto: Esther de Beer

Málaga: enorme tronen

Net als in andere Spaanse steden organiseren verschillende gelovige broederschappen in Málaga de festiviteiten rondom de Semana Santa. In Málaga hebben de broederschappen enorme en loeizware tronen voor hun heilige beelden gebouwd. Tijdens de heilige week worden deze meermalen door de straten gedragen, zodat toeschouwers ze kunnen vereren. En misschien spot je Antonio Banderas nog. Hij komt elk jaar terug naar zijn geboorteplaats om zijn plaats in zijn oude broederschap te eren.

Calle Molina Lario. Málaga, Spanje

Foto: Pixabay

Sevilla: geweldig flamencofeest

In Sevilla nemen ze de Semana Santa heel serieus, maar de week erna barst het feest pas echt los tijdens Feria de Abril. Tijdens dit feest vieren ze het begin van de lente en in de wijk Los Remedios is een enorm festivalterrein opgetrokken. De locals dragen hun prachtige Traje de Gitana, ofwel: flamenco outfits. Er wordt uitbundig gedanst en gegeten. Als bezoeker mag je natuurlijk meedoen, maar kleed je wel feestelijk aan.

Calle del Infierno, Feria Abril, Sevilla, Spanje

Foto: Sandra Vallaure, CC BY 2.0

Madrid: torrijas eten

In veel Spaanse steden ligt het dagelijks leven een beetje stil tijdens de Paasweek, maar in Madrid is er zo goed als niets van te merken. Toch zijn er ook hier genoeg festiviteiten, zoals de beroemde Cristo de Medinaceli, waarbij de Madrilenen hun heilige beelden door de prachtig versierde straten dragen. Daarna ga je torrijas eten, een traditioneel paasgerecht dat een beetje op een wentelteefje lijkt. Je eet deze het beste bij La Casa de las Torrijas, vlakbij Puerta del Sol, waar ze gespecialiseerd zijn in deze lekkernij.

Calle de la Paz, Madrid, Spanje

Foto: Moritz Barcelona, CC BY 2.0