In Italië ben je binnen een mum van tijd in de ban van het heerlijke eten, de mooie taal en de schilderachtige plekjes. Ook rond het Gardameer vind je van die dorpjes waar je niet anders dan verliefd op kunt worden. Omringd door water kun je fijn flaneren, cultuur snuiven of lekker actief bezig zijn in deze 5 leukste dorpjes.

Sirmione

Gelegen op een schiereiland aan de zuidoever van het Gardameer. Het water is hier rijk aan zwavel, waardoor het een geweldige plek is voor de wellness-liefhebber, maar de grootste trekpleister is het Castello Rocco Scaligera. Het ziet eruit als een echt sprookjeskasteel en het leuke is dat je het zelf mag verkennen. Terwijl je er doorheen loopt word je ook nog eens getrakteerd op een waanzinnig uitzicht op Sirmione.

Foto: Nathalie Paak

Desenzano

Ook een historisch pareltje, want hier zie je nog veel resten uit de Romeinse tijd. Troef van dit dorpje is de boulevard langs het Gardameer waar je heerlijk kunt wandelen. Elke dinsdagochtend vind je daar een grote markt met Italiaans eten, lederwaren en meer. Trek gekregen? Loop naar het oude haventje, waar je veel gezellige bars en restaurants vindt. Zet je tanden in een pizza en bekijk ondertussen de bootjes die af- en aanmeren.

Foto: Nathalie Paak

Bardolino

Het oude centrum van dit dorpje is erg populair. Het is prachtig en aan winkels en restaurants geen gebrek, maar Bardolino is vooral een bezoek waard als je dol bent op wijn. De beroemde Bardolino-wijn komt hier namelijk vandaan. Het is erg leuk om in het achterland van Bardolino de wijnroute 'Strada del Vino' te rijden. Op deze route kom je ruim 60 wijngaarden en wijnkelders tegen.

Foto: Thomas Kohler, CC BY 2.0

Lazise

Een hoogtepunt voor de liefhebber van geschiedenis. Hier heb je namelijk het gevoel alsof je terug in de tijd gaat. Het bijzondere aan Lazise is dat het wordt omringd door een middeleeuwse stadsmuur. Niet zomaar een muur, want deze is voorzien van torentjes en kantelen die mooi bewaard zijn gebleven. Daarnaast kun je in het historische centrum prachtige fresco's zien in de kerk van San Nicolo uit de 12e eeuw.

Foto: Rick Ligthelm, CC BY 2.0

Malcesine

Ingeklemd tussen het water van het Gardameer en de rotsen van de berg Monte Baldo en doordoor het hele jaar door dé plek voor de actieveling. Je kunt er wandelen, windsurfen, paragliden, zeilen, mountainbiken en een klim naar de top van de berg maken. In de winter kun je er zelfs skiën. Even bijkomen? In de middeleeuwse steegjes met kleine pleintjes vol terrasjes is het heerlijk ontspannen.

Foto: Edwin van Buuringen, CC BY 2.0