5x lokale producten proeven in Noord-Limburg
“Als Amsterdammer moet ik eerlijk bekennen dat ik vroeger niet vaak naar Limburg ging, maar met een vriend uit Venlo heb ik mijn bezoekjes ruimschoots goedgemaakt. Ik ontdekte al snel dat er veel meer te zien, doen én vooral te eten is dan alleen maar bier en vlaai. Laten we daarom snel in de wereld van de Noord-Limburgse streekproducten duiken en wie weet zit jij binnenkort ook in de trein naar deze smakelijke provincie.
### Proef het witte goud
Asperges koop je in Limburg natuurlijk niet in de supermarkt, maar lekker vers bij de boer. Je kunt langs de zogenaamde Aspergeroute fietsen en tegelijkertijd van het prachtige landschap genieten. Tip: Wist je dat er zelfs een asperge-bitterbal bestaat? Je kunt ze ook tijdens het aspergeseizoen (van april tot juni) krijgen en ze zijn naast met asperges gevuld met ham en ei.
De asperge fietsroute kun je vanuit Grubbenvorst starten, een kaart vind je hier.
### Pluk verse aardbeien
Themapark Het Aardbeienland geeft een heel nieuwe betekenis aan het woord ‘pretpark’; geen ritjes in de achtbaan hier, maar gewoon met een bakje in de hand langs de verse aardbeien. En plukken maar! Leuk voor kinderen, maar natuurlijk ook voor volwassenen met lekkere trek. Tip: Op het terrein is ook een (aardbeien)vlaaienbakkerij aanwezig. Maar dat heb je natuurlijk niet van mij.
Het Aardbeienland: Kreuzelweg 3, 5961 NM Horst
Foto: Sancho McCann, CC BY 2.0
### Snoep verstandig met de blauwe bes
De blauwe bes is echt hét streekproduct van Noord-Limburg. Ze zijn super gezond en ook nog eens hartstikke lekker, dus snoep er maar lekker veel van tijdens je bezoek. Tip: Er is een speciale fietsroute ontwikkeld waar je de bessen in het wild kunt vinden. Natuurlijk maak je ook even hier en daar een stop om ze te proeven. De oogstperiode loopt van eind juni tot eind september.
De blauwe bessen fietsroute kun je vanuit diverse plaatsen starten, een kaart vind je hier.
_Foto: Steven Depolo, CC BY 2.0_
### Ervaar een ambachtelijke brouwerij
Behalve bier (zoals ‘Venloosch Alt’ en ‘Hertog Jan’), is Noord-Limburg ook bekend vanwege haar kruidige likeuren. De geur van mout ruik je zodra je Arcen binnenkomt! Niet zo gek, want hier vind je Graanbranderij De IJsvogel. Ze stoken er likeuren uit regionaal fruit en graan. Tip: Gelukkig zijn er overal fietspaden, dus laat de auto maar lekker bij het hotel staan en geniet van onder andere blauwe bessenlikeur, of misschien wel de aspergelikeur?
Graanbranderij de IJsvogel: Schans 20A, 5944 AG, Arcen
Foto: Patrik Nygren, CC BY-SA 2.0
### Japanse runderen in Limburg?
In Limburg verwacht je vast geen traditioneel Japans rundvlees, maar toch is Wagyu Rund een echt Noord-Limburgs streekproduct geworden. In de plaats Veulen vind je zelfs een heuse Wagyu Farm, boerderij St. Joseph Hoeve, waar de runderen volgens traditie gevoed en gemasseerd worden. Tip: Zin om te proeven? Hotel Brasserie De Zwaan in Venray en Café Restaurant ‘t Pelgrimshuis in Smakt (geen grapje) serveren dit gerecht.
Hotel Brasserie De Zwaan: Grote Markt 2A-4, 5801 BL Venray en Café Restaurant ‘t Pelgrimshuis: St. Jozeflaan 52, 5817 AD Smakt
_Foto: stu_spivack, CC BY-SA 2.0_”
More Articles With Eten en drinken
Als je naar Menorca op vakantie gaat, is naast het bezoeken van de vele stranden, lekker eten waarschijnlijk iets wat hoog op je to-do lijstje staat. Nou, dan…
Ben je op zoek naar culinaire hoogstandjes, dan ben je in Breda aan het goede adres. De stad heeft een groot aantal toprestaurants….
Een stedentrip naar Brugge op de planning? Lees dan deze tips voor de restaurants waar je het lekkerst kunt eten in Brugge.
De eerste etappe van jullie reis gaat naar de oude stad. Geniet hier van een uitgebreide verkenningstocht door de levendigste wijk van San…
Praag staat bekend om haar gezellige restaurants en cafeetjes, maar bij de hoofdstad van Tsjechië denken veel mensen vooral aan gerechten met vlees. Toch is de…