Het leukste aan de Nederlandse Waddeneilanden vind ik dat ze allemaal hun eigen lokale tradities hebben en zich echt onderscheiden van elkaar. Ameland bezocht ik veel als kind en nog steeds keert mijn familie hier jaarlijks terug. De tijden veranderen, maar de mooie tradities bestaan hier gelukkig nog steeds! Ik neem je graag mee langs de leukste zomerse evenementen op Ameland.

Demonstratie paardenreddingboot in Hollum

Dit was als klein meisje een van mijn favoriete tradities op Ameland: het uitvaren van de paardenreddingsboot. Tien enorme Friese paarden trekken de reddingsboot de zee in, net zoals dat vroeger gebeurde voor er motorbootjes waren. Helaas ging het in 1979 mis en verdronken de paarden; je vindt een gedenksteen in de duinen in Hollum. Tip: volg de boot lopend vanaf het boothuis bij het maritiem centrum helemaal tot het strand zuidwest van Hollum, einde Tjettepad.

Maritiem Centrum Abraham Fock, Oranjeweg 18 in Hollum

Foto: Daisy Scholte

Vier 't Rôggefeest in Nes

Ieder jaar, op de 1e vrijdag in augustus, kun je het leuke cultureel straatfestival 't Rôggefeest in het dorpje Nes op Ameland vinden. Je ziet er acts uit binnen- en buitenland, één groot feest! Tip: blijf zeker tot het einde van het festival, want dan maak je ook de 'Rôggeparade' mee. Alle bands komen op grote karren in een vrolijke optocht van muziek nog een keer langs. Hierna is er in verschillende kroegen live muziek.

Foto: Laurent de Walick, CC BY 2.0

Herleef oude ambachten in Ballum

Elk jaar kun je in het gezellige Amelandse dorpje Ballum een stap terug in de tijd zetten. Bewoners gaan in klederdracht de straat op, er worden demonstraties van oude ambachten gehouden (van schapen scheren tot klompen maken) en je kunt overal producten krijgen die aan deze ambachten gerelateerd zijn. Tip: Er is een kleine entreeprijs, maar als je in het dorp zelf overnacht, kun je van je gastheer/vrouw een gratis toegangsbandje krijgen.

Foto: Dennis Jarvis, CC BY-SA 2.0

Snuffel op de braderieën van Ameland

Als je van winkelen houdt, ben je op Ameland op de goede plek. Van kleding tot tweedehands spullen, tijdens de zomer kun je overal gezellige braderieën vinden. Naast het winkelen, kun je daar altijd lekker eten en genieten van lokale muzikanten en andere straatartiesten. Tip: vergeet op de braderieën zeker niet naar Amelander streekproducten te zoeken zoals roggebrood, mosterd, honing, cranberrysap en mijn favoriet: komijn- en brandnetelkaas. Een bijzonder én lekker souvenir!

Foto: Jules Morgan, CC BY 2.0

Luister naar de zeemannen van het Shantykoor

Een echte Amelandse klassieker: de optredens van het Amelander Shantykoor. Een grote groep mannen met baarden die blauwe shirts dragen en witte mutsen op hebben, komen op verschillende plekken op het eiland samen om stoere zeemansliederen te zingen. Tip: het meest bekende nummer van de groep is 'West Zuid West van Ameland' en wordt altijd gespeeld én door iedereen meegezongen. Val dus niet uit de boot en oefen de tekst vast!

Foto: Alexandra Bellink, CC BY 2.0