Walcheren is een van de meest geliefde vakantieregio's voor een vakantie in eigen land. Dat is niet zo gek: de zee is altijd dichtbij, de steden zijn de moeite waard en er zijn genoeg activiteiten om je tijd mee te vullen. Veel activiteiten en bezienswaardigheden zijn gratis of low-budget. Extra fijn voor je portemonnee dus.

Ringsteken

Ringsteken is een traditie die springlevend is op Walcheren. De hele zomer zijn er gratis demonstraties en wedstrijden te zien. Ringstekers rijden zonder zadel op hun stoere paarden en proberen hun lans door de ring te steken. Bij het 'sjezen rijden', zitten een man en vrouw in klederdracht op een tweewielige wagen. De man ment het paard en de vrouw hanteert de lans. De versieringen maken het plaatje helemaal af.

Diverse locaties op heel Walcheren (agenda: www.ringrijden.nl/wedstrijd-agenda)

Foto: Jeff Kubina, CC BY-SA 2.0

Wandelen in natuurgebied de Manteling

Natuurgebied de Manteling toont op een klein oppervlak de afwisseling van het landschap op Walcheren. Wandel door de bossen langs de buitenplaatsen. Indrukwekkend is een van de bredere bospaden waar de bomen een mysterieuze tunnel vormen en het zonlicht soms de weg naar het pad weet te vinden. Loop via de duinen en het strand naar Terra Maris, het Zeeuwse natuur- en landschapsmuseum.

Duinvlietweg 6, Oostkapelle

_Foto: David van der Mark, CC BY-SA 2.0_

Pluktuin Hof Hazenberg

Voor een paar euro zoveel bloemen plukken als je met 1 hand kan vasthouden, dat kan bij Pluktuin Hof Hazenberg. Maar nog leuker is het om een leeg bakje te kopen en dat te vullen met zelf geplukt fruit. Bij ons verdween er meer fruit in de mond dan in het bakje. Na al het plukken is het heerlijk bijkomen met een boerenijsje op het terras van Hof Hazenberg.

Prelaatweg 81, Aagtekerke

Foto: Paul VanDerWerf, CC BY 2.0

Pannenkoekenfeest Aagtekerke

Het hoogtepunt voor alle gezinnen op Walcheren is het pannenkoekenfeest in Aagtekerke. Elk jaar kun je op de laatste dinsdag van juli zoveel pannenkoeken eten als je op kan en kinderen vermaken zich de rest van de avond met de spelletjes en het kampvuur. Alles wordt verzorgd door vrijwilligers en de opbrengst gaat naar diverse goede doelen.

Hoek Pekelingseweg-Aagtekerkseweg, Aagtekerke

_Foto: David van der Mark, CC BY-SA 2.0_

Vuurtoren Westkapelle

De vuurtoren van Westkapelle is bijzonder: hij staat namelijk aan de landkant van Westkapelle en niet aan zee. Oorspronkelijk was het de kerktoren van de Willibrorduskerk, maar na de tachtigjarige oorlog en een brand bleef alleen de toren over. Ruim 100 jaar geleden is er een vuurtoren van gemaakt. Beklim de 207 treden om te genieten van het uitzicht over Walcheren.

Kerkeweg, Westkapelle

Foto: Bert Knottenbeld, CC BY-SA 2.0