De Deense hoofdstad Kopenhagen is met zijn grachten, historische gebouwen, winkels, restaurants en zelfs een eigen pretpark ideaal voor een veelzijdige stedentrip. Wil je niet zomaar wat door de stad slenteren, maar Kopenhagen eens op een andere manier bekijken? Dan zijn deze tips voor jou!

Doe als een Deen en pak de fiets

Kopenhagen is een echte fietsstad. Op veel plekken zijn brede fietspaden aangelegd en daar maken de Denen goed gebruik van. Ook als bezoeker is de fiets een makkelijke manier om je te verplaatsen tussen de verschillende stadsdelen en zo in korte tijd veel van de stad te zien. Maar let op: de Denen houden van doorfietsen. Fiets je in de weg, dan hoor je dat vanzelf aan hun gebel.

Copenhagen Bicycles: Nyhavn 44, Kopenhagen

Foto: Alper Çugun, CC BY 2.0

Maak een spannende wandeling

Je kunt Kopenhagen natuurlijk ook gewoon lopend verkennen. Als jij Scandinavische misdaadseries ook zo spannend vindt, kun je zelfs een speciale misdaadwandeling door de stad maken. De gidsen van Nordic Noir Tours laten je dan plekken zien die voorkomen in The Bridge, The Killing of Borgen, van de wandelgangen waar politieke spelletjes worden gespeeld tot de woningen van de hoofdrolspelers.

Verzamelpunt: Metrostation Vesterport, Ved Vesterport 2, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Ga het water op per rondvaartboot of kajak

Veel bekende bezienswaardigheden van Kopenhagen kun je vanaf het water zien. De Kleine Zeemeermin bijvoorbeeld, al zit ze dan met haar rug naar je toe. Maar ook de gekleurde grachtenpanden van Nyhavn, het paleis Christiansborg Slot en de Vor Frelsers Kirke zijn tijdens een rondvaart goed te zien. Saai? Maak dan je eigen rondvaart in een kajak. Wees niet bang: het water in Kopenhagen is zo schoon dat je erin kunt zwemmen.

Stromma: Gammel Strand 32 (maar ook vertrek uit Nyhavn), Kopenhagen / Kayak Republic: Børskaj 12, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Kopenhagen van boven

Als je de skyline van Kopenhagen bekijkt, vallen meteen enkele torens op. Een daarvan is de toren van Christiansborg Slot. De toegang is gratis en je hoeft niet eens zelf te klimmen, want een lift brengt je naar het uitkijkplatform. Ook in de Rundetaarn, een toren met de oudste sterrenwacht van Europa, hoef je geen trappen te lopen: hier loop je over een hellend pad naar boven, waar je een mooi uitzicht hebt op de brug naar Zweden.

Christiansborg Slot: Prins Jørgens Gård 1, Kopenhagen / Rundetaarn: Købmagergade 52A, Kopenhagen

Foto: Sandra van Bijsterveld

Shop 'till you drop

Scandinavië staat bekend om het mooie design van onder andere interieurartikelen en mode. Als je daarvan houdt, is Kopenhagen een echt winkelparadijs. Je vindt er een van de langste aaneengesloten voetgangersgebieden van Europa: Strøget. Als je deze winkelstraat helemaal doorloopt van Rådhuspladsen tot Kongens Nytorv, heb je eigenlijk al een flink stuk van Kopenhagen gezien - als je je ogen af en toe los kunt maken van de etalages natuurlijk.

Je vindt Strøget door vanaf Rådhuspladsen de Frederiksberggade in te lopen. Dan loop je via Gammel Torv, Ny Torv, Nygade, Vimmelskaftet, Amagertorv en Østergade helemaal naar het plein aan het andere uiteinde: Kongens Nytorv.

Foto: News Oresund, CC BY 2.0