De hoofdstad van Schotland is een bijzondere, relaxte stad om een weekend door te brengen. Met genoeg uitgaansmogelijkheden, historie en ruige natuur is het een perfecte bestemming voor een mini-break met je vrienden.

Doe een stadswandeling

Een stadswandeling een mannenactiviteit? Jazeker! Begin de dag met het ontdekken van de stad op een manier waarbij je net iets meer leert. Gratis stadswandelingen worden geleid door lokale gidsen van 20-30 jaar oud en trekken allerlei publiek aan. Dat is leuk, want dan kan je direct kennismaken met een andere groep en aansluitend doorgaan naar het avond-/nachtprogramma met je nieuwe reisvrienden. De gidsen brengen je namelijk ook langs de leukste plekken om uit te gaan. Omdat ze werken op basis van tips zijn deze lokale gidsen extra gemotiveerd! Wees op tijd, want vol is vol.

SANDEMANs Edinburgh Tours, voor de Starbucks, 124 High St, Edinburgh EH1 1QS, UK

Foto: Tikva Looijen

Ga whisky proeven

Schotland is het land van de whisky. En in Edinburgh kun je in allerlei bars whisky krijgen. De prijzen liggen onder het niveau in Nederland en je hebt de kans om hele goede whisky's te proeven. Zo kun je bij Whisky Bar Albanach onder andere een glas Glenmorangie 25 krijgen voor 20 pond. Niet goedkoop, maar best wel eens interessant om te proeven en je hoeft geen hele fles te kopen van meer dan 400 Euro.

The Albanach, 197 High Street, Edinburgh, EH1 1PE, UK

_Foto:_ _Michael Bentley,_ CC BY 2.0

Maak een hike over Arthur's Seat

Arthur's Seat is één van de vulkanische bergen rond en onder Edinburgh. Met kliffen van honderden meters en een ruig terrein is het ideale plek voor een pittige wandeling. De echt sportieve mannen kunnen elkaar uitdagen door er hardlopend overheen te gaan. Neem dan zeker de 125 meter hoge trap, gemaakt van rotsen. Het uitzicht bovenop is de beloning!

Arthur's Seat, Queen's Drive, Edinburgh, EH8, UK

Foto: Tikva Looijen

Kijk naar rugby en voetbal

Schotland heeft twee sportieve passies: voetbal en rugby. Heart of Midlothian F.C. (Hearts) speelt in de Schotse Premiership, wat op zichzelf niet zo'n hoogstaande competitie is. De fans zijn wel erg fanatiek. Een hele andere beleving is een rugbywedstrijd. In het gigantische Murrayfield Stadium (67.000 stoeltjes) speelt Edinburgh zijn wedstrijden. Het stadion zit zeker niet vol, maar als je wil, kan je op het gras gaan staan. Je kan zelfs richting de dug-out om de gehavende rugbyspelers na de wedstrijd van dichtbij te zien. Tijdens de Six Nations Cup zit het stadion helemaal vol.

Murrayfield, Roseburn Street, Edinburgh, EH12 5PJ, UK

_Foto:_ _Skitterphoto,_ CC0 1.0

Ga uit in de oude stad

De 3-dimensionale stad heeft allerlei clubs onder bruggen en in doodlopende steegjes. Het aanbod verandert voortdurend, dus ga gewoon naar het gebied rond Victoria Street en Cowgate of vraag de gids tijdens de stadswandeling wat nu hot is. Begin in een pub en eindig in een club. De Schotten gedragen zich eigenlijk net als Engelsen: laten we het erop houden dat hun stijl van uitgaan erg uitbundig is...

Victoria Street, Edinburgh, EH1 2HE, UK

_Foto:_ _Indrik myneur,_ CC BY 2.0