Wie wel eens naar het zuiden van Frankrijk gaat en dan door de Provence rijdt, zal kunnen beamen dat de streek een aaneenschakeling is van prachtige stukjes natuur en gezellige dorpen. Van die laatste zijn er zoveel, dat het soms moeilijk kiezen is. Tenzij je dit lijstje gelezen hebt, natuurlijk.

Gordes

Gordes is een van de bekendste heuveldorpen van de Provence, gelegen op de grens van de Vaucluse met de Luberon. En dat is met reden zo. Het kasteel van Gordes huisvest een museum met werken van de Vlaamse schilder Pol Mara, die ooit in het dorp woonde. De Saint-Firminkerk kijkt uit over gezellige terrasjes en wie een goed zicht wil op het dorp zelf, rijdt noordwaarts de Route de Cavaillon op.

Gordes, Frankrijk

Foto: Pixabay

Roussillon

Het bergdorp Roussillon staat bekend om haar fantastische okerlandschap, met een wandeling die bezoekers langs de mooiste rode plekjes brengt - de Sentier des Ocres. Over de okerindustrie leer je meer in de Conservatoire de Ocres, een voormalige okerpigmentfabriek. Het dorp zelf is charmant, dankzij de kleurrijke huizen en de smalle steegjes. Je vindt er verschillende kleine ambachtswinkels, of klim naar het hoogste punt om een prachtige foto te nemen van de omgeving.

Roussillon, Frankrijk

Foto: Pixabay

Simiane-la-Rotonde

Simiane-la-Rotonde wordt gekenmerkt door het Middeleeuwse kasteel met ronde toren bovenop een heuveltop. In de kasseistraten van het dorp is het aangenaam struinen langs kunstgalerijen en kleurrijke huizen. Vergeet ook zeker geen kijkje te nemen in de 16e-eeuwse overdekte markthal. In de zomer kleurt het landschap rond het dorp paars van de lavendel. Je vindt er dan ook tal van lavendelproducten.

Simiane-la-Rotonde, Frankrijk

Foto: Bethany Ciullo, CC BY-SA 2.0

Vallon-Pont-d'Arc

Vallon-Pont-d'Arc is vooral bekend dankzij de natuurlijke brug die net buiten het dorp ligt en de Ardèche overspant. Het is het beginpunt voor de afdaling van de Gorges de l'Ardèche met de kano. Doe je het liever wat kalmer aan, dan kan je ook gewoon langs de oever wandelen of zonnebaden. Het is een ware toeristische trekpleister en in de zomer vinden er dan ook best wat evenementen plaats in het dorp.

Vallon-Pont-d'Arc, Frankrijk

Foto: Pixabay

Viviers

Viviers is een van die kleine dorpjes die je enkel per ongeluk ontdekt - of wanneer je deze tip gelezen hebt. De Kathedraal van Sint-Vincent is hier de grootste aandachtstrekker, maar ook in de straten eromheen zijn prachtige gebouwen te spotten. Sommige zijn zorgvuldig gerenoveerd, andere dragen de sporen van hun eeuwenoude bestaan. Wandel zeker even langs de oude stadsmuren en neem een kijkje bij het stadhuis.

Viviers, Frankrijk

Foto: Harvey Barrison, CC BY-SA 2.0